Google готується радикально змінити модель онлайн-пошуку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Google готується радикально змінити модель онлайн-пошуку

Технології&Авто
1003
У 2019 році Google представила технологію BERT, здатну «розуміти» складно сформульовані запити. Два роки по тому компанія анонсувала нове оновлення пошукової системи, що дозволяє їй стати «в тисячу разів потужнішою».
Т.зв. «багатозадачна уніфікована модель» (Multitask Unified Model або MUM) змінить і принципи обробки запитів, і демонстрації результатів, надаючи користувачеві більш точні відомості на основі множинних джерел.
За даними представника Google Панду Найяка (Pandu Nayak), MUM розроблена для одночасного «розуміння» різних типів інформації, включаючи текст, зображення і аудіоконтент. У компанії очікують, що користувачі зможуть комбінувати їх в запитах, наприклад, завантажити фото пари взуття, паралельно запросивши «Чи підійдуть ці для пробіжки?» З фото можна буде комбінувати і голосовий запит.
У Google поки що вирішують, як будуть працювати ті чи інші функції, але Найяк вже повідомив, що деякі з них почнуть застосовувати вже дуже скоро. «Я буду розчарований, якщо мова йде про п’ять років, — заявив він. — Я вважаю, що те, що ми бачимо в лабораторії, досить цікаво, щоб дещо з цього з’явилося на світ раніше».
У довгостроковій перспективі технологія MUM допоможе краще розуміти наміри користувачів. Нещодавно голова пошукового підрозділу Прабхакар Рагхаван (Prabhakar Raghavan) навів приклад: «Я прогулявся на гору Адамс, а наступної осені хочу прогулятися на гору Фудзі – що я повинен зробити інакше?» Сьогодні для відповіді на це питання доведеться зробити кілька пошукових запитів, але в Google сподіваються, що MUM вистачить і одного.
Функція стане однією з головних переваг сервісу Google Search, що поступово відходить від практики надання простого списку посилань. Google частково вже дає готові варіанти, надаючи поверх пошукової видачі панелі з короткими відповідями на запити. MUM зможе зробити їх більш точними і глибокими, але головна мета технології — найкращим чином організувати релевантну пошукову видачу в цілому.
Поки коректні відповіді на складні запити все ще в перспективі, короткостроковою перевагою стане використання MUM для вирішення більш простих завдань. У Google повідомили, що нові алгоритми вже використовували для видачі інформації про вакцини від COVID-19.
При цьому MUM — лише одна з технологій, впровадження яких Google планує в найближчому майбутньому. Наприклад, алгоритм LaMDA покликаний зробити спілкування зі штучним інтелектом більш «природним».
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас