Українці з 1 липня повинні сплатити податок на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці з 1 липня повинні сплатити податок на нерухомість

Особисті фінанси
7926
У 2021 році податок на нерухоме майно нараховується фізичним особам — власникам будинків, квартир та іншої нерухомості за 2020 рік. Рахунки власникам нерухомості повинні прийти до 1 липня 2021 року, і оплатити їх потрібно протягом 60 днів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на роз’яснення Податкової.
До речі, телеграм-каналі Finance_ukr ми також публікуємо багато корисної інформації щодо нерухомості. Підписуйтесь та слідкуйте за новинами!
Як розраховується податок:
  • податок розраховується, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року — 4 723,00 гривень;
  • у кожному регіоні ставку встановлює місцева влада, але за законом вона не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. У 2021 році максимальна сума — 70,8 гривень за квадратний метр;
  • податок сплачується за кожен квадратний метр для квартир площею понад 60 кв. метрів і будинків понад 120 кв. метрів.
За прострочення оплати податку передбачений штраф у розмірі 10% від суми боргу за прострочення до 30 днів, більше 30 днів — 20%.
Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:
  • Об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі: квартира перевищує 300 кв. метрів; житловий будинок перевищує 600 кв. метрів; площа різних типів об’єктів житлової нерухомості перевищує 900 кв. метрів;
  • Об’єкта/об’єктів оподаткування, використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.

«Отже, фізичні особи — підприємці, які зазначили своє житло як податкову адресу та фактично здійснюють діяльність у власній квартирі/будинку, не мають права на пільги з податку на нерухомість. Аналогічно сплачувати податок починаючи з першого квадратного метра повинні і особи, які здають житлову нерухомість в оренду (лізинг)», — йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас