Міжбанк: четвер знову не порадував прихильників гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: четвер знову не порадував прихильників гривні

Валюта
884
Торги в четвер знову не порадували прихильників гривні. Попит перевищував пропозицію і Нацбанк був змушений двічі виходити на ринок. У перший раз (перед обідом) він провів інтервенцію з продажу долара по 27,55 гривень і продав близько $ 50 млн. Але це не до кінця заспокоїло ринок і ближче до кінця обіду він знову з’явився на міжбанку з продажем по 27,56 гривень. Продавці і спекулянти зреагували на другий меседж від регулятора і виставили котирування трохи нижче рівня НБУ.
Всіх учасників ринку насторожує відсутність особливих причин для зростання котирувань. Так — обсяги пропозиції дещо знизилися, так — частина продавців стали притримувати частину валютної виручки. Це все є. Але водночас — значного сплеску зростання попиту на валюту немає. Нафтотрейдери лише частково збільшили свої обсяги купівлі валюти через зростання вартості енергоносіїв на зовнішніх ринках, хоча і стали більш помітні з купівлею валюти автодилери і ритейлери продуктів харчування та електроніки. Але все це все ж не в тих обсягах, щоб «рухати» вгору курс відразу на 8−27 копійок, як це відбувається в останні дні.
Тому основна частина дилерів банків відзначає спекулятивну складову зростання курсу долара останніх днів. Не особливо радує подібна ситуація і сам Нацбанк. Зростання котирувань позначиться найближчим часом на цінах, А вже існуючий рівень офіційної інфляції в 9,5% річних буде тільки «квіточками», якщо котирування продовжать рости такими темпами ще один-два тижні. Тому регулятору доведеться все більше втручатися в процес торгів з новими інтервенціями, щоб збити спекулятивну гру «на підвищення». Нацбанку зараз потрапити в новий скандал з недотриманням прогнозів щодо інфляції і стати головним винуватцем всіх цінових бід для населення — явно небезпечно як з політичної, так і з економічної точки зору. Та й вкладники гривневих депозитів, за якими ставки й так низькі, та ще й оподатковувані – можуть дуже швидко вийти з купівлею валюти на паніці і остаточно поховати і стабільний курс гривні, і всі переможні реляції Нацбанку про довіру до банківської системи і нацвалюту. Тому у регулятора немає часу на особливі роздуми. Йому потрібно терміново «заливати» ринок доларом через інтервенції, щоб збити ажіотаж, який зароджується.
Тимчасовий лічильник з прийняття рішень щодо стабілізації курсу для чиновників Нацбанку вже запущений і вимагає оперативного і жорсткого втручання в ситуацію. Не треба ховати голову в пісок.
Інакше всі розмови топ-менеджменту НБУ про політику згладжування курсових коливань і стабільні ціни стануть для ринку і громадян лише порожнім звуком. А втрата довіри до регулятора загрожує серйозними негативними наслідками вже як для гривні та української економіки, як і персонально для керівників Нацбанку, так і для влади в цілому.
Перебіг торгів:
З самого ранку котирування долара почали швидко зростати за рахунок перевищення попиту на валюту над пропозицією . До 11:00 долар виріс відразу з 27,25 / 27,27 до 27,365 / 27,38 гривень, а потім швидко пішов до позначки 27,40 / 27,42 до опівдня.
Ближче до обіду на торги вийшов НБУ і продав близько $ 50 млн за курсом 27,55 гривень, але повністю спекулятивної атаки на гривню він цим не усунув і о 13 годині котирування досягли позначки 27,50 / 27,52.
Обстановка на міжбанку залишилася знервованою і Нацбанку треба терміново вживати заходів для вирівнювання ситуації на міжбанку.
Головні події 24 червня на валютному ринку:
  • Долар за день зріс з ранкових 27,25/27,27 гривень відразу до 27,53/27,56.
  • Нацбанк сьогодні на ринок виходив двічі. У перший раз продав близько $ 50 млн по 27,55 гривень, а потім продавав до кінця сесії валюту по 27,56.
  • Довідковий курс НБУ на 12:00 склав 27,3749 гривень, а офіційний курс на 25 червня 2021 року встановлено на рівні 27,4589 гривень за долар.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після закриття ринку:
долар США — 27,53/27,56
євро — 32,90/32,93
На міжнародному валютному ринку forex валютна пара євро/долар на цей час мала такі значення котирувань 1,1928/1,1930
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас