Зростання економіки торік показали лише три країни — Устенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання економіки торік показали лише три країни — Устенко

Світ
698
У пандемійний 2020 рік зростання економіки показали лише три країни світу: Китай, Туреччина і Єгипет. При цьому Україна має можливості збільшити ВВП вже цьогоріч.
Про це на телеканалі «Дом» повідомив радник Президента України з економічних питань Олег Устенко.
«Зростання світової економіки в цьому році очікується досить значне. Воно навіть більшим буде у 2022-му та 2023 році. І це вже не ситуація минулого року. У 2020 році світова економіка показала падіння на 4%. І за великим рахунком воно було б куди більш серйозним, якби не Китай. Китай, обсяг якого становить фактично 15% світової економіки, показав один з небагатьох зростання у 2% торік. І ось ці 2% зростання дали можливість підтримати всю світову економічну систему», — розповів Устенко.
Він відзначив, що крім Китаю, зростання торік продемонстрували Туреччина і Єгипет: «Ось три економіки, що не впали. Всі інші показували падіння».
Радник Президента нагадав, що ВВП України торік упав на 4%, фактично повторивши траєкторію падіння світової економіки. «Але, знову-таки, справедливості заради треба сказати, що ми падали менше, і менш глибоко, ніж європейська економіка. Іспанія, Італія, Великобританія, які показували рекордні рівні падіння. Іспанія впала так глибоко, як ніколи не падала після закінчення Другої світової війни», — сказав він.
Устенко акцентував, що 2021 рік — це рік відродження, який покаже істотне зростання.
«Ми бачимо з вами вже перші сигнали, які йдуть зі світових ринків. Світові ринки показують зростання. Вони показують зростання, перш за все, завдяки тому, що йде більш ніж позитивне очікування», — указав експерт.
На цьому тлі він прогнозує і зростання української економіки, причому вже в поточному році.
«Україна — експортозалежна економіка. Одні з важливих статей нашого експорту — це продукція сільського господарства, продукція металургійної галузі. На них не просто збільшилися ціни — вони зметнулися. З одного боку, і погано, і добре. З одного боку, добре, бо підтримує наше власне економічне зростання. Ось чому багато хто говорить, що українська економіка в цьому році зросте на 4,5%, в реальності може показати більш активне зростання. І ось чому прогноз щодо української економіки на цей рік варіює від 3,5% до 5,5% зростання», — підкреслив Устенко.
Про всі важливі економічні події в Україні та світі ви можете дізнатись в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас