Купівля землі: НБУ не висуватиме додаткових вимог до оцінки позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купівля землі: НБУ не висуватиме додаткових вимог до оцінки позичальників

Казна та Політика
288
З відкриттям ринку землі в Національному банку обіцяють не висувати додаткових вимог до оцінки платоспроможності позичальників, що планують взяти кредит на купівлю землі, або під її заставу.
Про це під час пресбрифінгу в Національному банку заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
«На першому етапі, коли ринок землі відкривається лише для фізичних осіб і з обмеженням у розмірах ділянок для купівлі, ми не очікуємо, що обсяг кредитів на придбання землі буде зростати швидкими темпами. Разом з тим для банків кредитування під заставу землі в будь- якому випадку є менш ризиковим, тому ці кредити будуть привабливими для банків», — зазначила Рожкова.
За її словами, банки готові працювати із «земельними» кредитами.
«У нас немає якихось додаткових вимог до оцінки якості позичальників та кредитного ризику, крім тих, що наявні в правилах. Припускаємо, що певний час знадобиться і позичальникам, і банкам на те, щоб визначитися з ринковою ціною такої застави «, — каже Катерина Рожкова.
За даними НБУ, під час кризи банки на певний час зробили паузу в кредитуванні, але з третього кварталу минулого року відновили динаміку.
Загальні темпи приросту кредитного портфеля для фізичних осіб становлять 15% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, стрімкими темпами відновлюється іпотека, приріст якої сягнув 27%. Водночас співвідношення обсягів іпотеки до ВВП становить менше 1%. Це свідчить про те, що потенціал ринку дуже високий.

Довідка Finance.ua:

  • Президент Володимир Зеленський 28 квітня 2020 року підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року.
  • Зокрема, законом передбачено, що з 1 липня 2021 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 га. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тис. гектарів землі.
  • Заборонено продаж державних і комунальних земель. Відповідно до закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.
Нагадуємо, що про всі зміни щодо ринку землі ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас