У цифровий євро перейде 8% депозитів єврозони (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У цифровий євро перейде 8% депозитів єврозони (дослідження)

Фінтех і Картки
332
Запуск Європейським центральним банком національної цифрової валюти (CBDC) позбавить банківську систему близько 8% бази депозитів (€873 млрд), підрахували аналітики Morgan Stanley.
Про це повідомляє Reuters.
Подібні оцінки містяться в песимістичному сценарії. Він припускає, що всі громадяни єврозони у віці від 15 років переведуть з депозитів в CBDC €3000. Подібний ліміт як страховку від дестабілізації ситуації в банківському секторі раніше назвав член керуючої ради ЦБ Фабіо Панетта.
Для кредитних організацій малих країн на кшталт Греції, Латвії та Естонії через появу цифрового євро шкода може виявитися ще помітнішою. За оцінками аналітиків, потенційно вони зіткнуться з відтоком 17-30% від усіх банківських вкладів.
Реальні оцінки можуть виявитися не настільки песимістичними, оскільки навряд чи клієнти місцевих банків переведуть в цифровий євро більшу частину своїх заощаджень, додали експерти. За їхніми розрахунками, в гіршому разі ефект може скласти 10%.
У Morgan Stanley відзначили, що прийняття CBDC збільшить співвідношення метрики кредити/депозити (LDR) в середньому з 97% до 105%.
Це підвищить ймовірність виникнення ситуації нестачі ліквідності в разі активного попиту з боку позичальників. Однак до системних наслідків запуск цифрового євро не призведе, оскільки в епоху пандемії LDR вже піднімався до цих значень, підкреслили вони.
За матеріалами:
Forklog
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас