Вчені винайшли окуляри, що дозволяють бачити в темряві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені винайшли окуляри, що дозволяють бачити в темряві

Технології&Авто
519
Австралійські і європейські вчені розробили революційну технологію, що дозволяє ясно бачити в темряві крізь ультратонку плівку, яку можна наносити на поверхню звичайних окулярів.
Стаття з описом опублікована в журналі Advanced Photonics.
Дослідники з Австралійського національного університету разом з колегами з Італії, Великобританії, Німеччини, Франції та Болгарії створили тонку плівку на основі кристалів нанометрового розміру, здатну перетворювати невидиме для людського ока інфрачервоне світло на видиме зображення.
«Ми зробили невидиме видимим — наводяться в пресрелізі університету слова першого автора статті доктора Росіо Камачо Моралес. – Тонку плівку, що складається з нанокристалів, в сотні разів тонших за людську волосину, можна наносити безпосередньо на окуляри, і вона діє як фільтр, що дозволяє бачити в темряві».
Нова технологія для управління світлом використовує властивості метаповерхні надтонких плівок, що полягає в тому, що її оптичні властивості варіюють в кожній окремій точці.
За словами розробників, нова технологія надзвичайно легка, дешева і проста в масовому виробництві, що робить її вельми перспективною альтернативою приладам нічного бачення.
Для виробництва останніх потрібна кріогенна заморозка, і їх виробництво обходиться дорого. Створена вченими плівка для інфрачервоної візуалізації виробляється при кімнатній температурі. До того ж вона набагато зручніша. Професіонали, які використовують у своїй роботі важкі прилади нічного бачення – військові, поліцейські та охоронці, постійно скаржаться на болі в шиї. Новим же пристроєм у вигляді окулярів зможуть користуватися і звичайні люди, наприклад, водії-далекобійники.
Автори відзначають, що мова йде поки що тільки про створення прототипу, але вони планують продовжити дослідження і вивести технологію на промисловий рівень.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас