У Нідерландах планують створити біржу водню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нідерландах планують створити біржу водню

Енергетика
370
Нідерланди, де розташований один з головних хабів з торгівлі природним газом у світі TTF, виношують концепцію створення біржі водню. Ппроект вже отримав назву HyXchange.
Національна газова компанія Gasunie повідомила про деякі висновки з дослідження, яке підготував, в тому числі на її замовлення, Берт ден Ауден – колишній директор енергетичної біржі Нідерландів. Згідно з висновками експерта, для практичної організації водневої біржі необхідна сертифікація, створення спотового ринку (на самому початку імітаційного), індексу цін, механізмів для балансування фізичних обсягів і зберігання водню.
Gasunie разом з іншими авторами ініціативи (адміністрації портів країни і учасники ринку) вірять, що біржа H2 слідом за електрикою і газом може послужити каталізатором розвитку ринку кліматично нейтрального водню.
Автори концепції бачать транспортування водню різних способів отримання (і «зеленого», і іншого низьковуглецевого Н2) в одній мережі, як у випадку з електроенергією або газом. Але його додана вартість для споживачів збережеться завдяки сертифікації.
В індексі цін на водень передбачається врахувати метод його виробництва і ступінь досягнутого скорочення викидів CO2.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас