Ціна газу на європейському ринку досягла п'ятирічного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна газу на європейському ринку досягла п'ятирічного максимуму

Енергетика
1055
Ціна газу на європейському ринку досягла п’ятирічного максимуму — 29 євро за МВт-год через монопольні дії російського «Газпрому».
Про це повідомив глава компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон у Facebook.
«Ціна на газ на європейських майданчиках досягла майже 29 євро за МВт-год. Це максимальна ціна за останні 4−5 років. Багато факторів вплинули на таке зростання цін, але основне питання — як знизити ціну на газ», — написав він.
На думку Макогона, єдиний можливий ринковий спосіб — збільшити пропозицію. Оскільки «Газпром» володіє монопольним правом на експорт з РФ, тільки він теоретично має можливість збільшити поставки з боку РФ.
«Зараз Україна постійно пропонує ринку 62 млн куб. м на добу додаткових потужностей, але „Газпром“ не поспішає їх використовувати. І це цілком зрозуміло — навіщо докладати зусиль для зменшення ціни, за якою ти продаєш газ? Для мене це зловживання „Газпромом“ домінуючою позицією на ринку газу ЄС і на це Європейська комісія повинна звернути увагу», — підкреслив глава компанії «Оператор ГТС України».
При цьому Макогон вважає, що добудова «Північного потоку-2» не вирішить існуючу проблему, тому що питання не в нестачі транзитних потужностей, а в монополії конкретного постачальника над таким потужностями — «Газпрому». Це дає йому можливість диктувати свої правила гри та нав’язувати свою цінову політику.
«Тому ЄС потрібно працювати над збільшенням не маршрутів постачання від одного постачальника, а джерел газу. У тому числі це і надання можливості іншим російським і середньоазіатським постачальникам газу транспортувати газ в ЄС через ГТС РФ і України», — зазначив глава компанії «Оператор ГТС».
Іншим кроком, на його думку, могло б стати створення стратегічного запасу газу ЄС, у тому числі в українських сховищах газу, які є найбільшими в Європі. Стратегічний запас нафти як в США, так і в країнах ЄС вже довів свою ефективність у боротьбі зі значними коливаннями ціни на нафту.
Макогон додав, що свого часу розглядалася ідея створення консорціуму з управління не тільки ГТС, але і ПСГ.
«Роль газу буде збільшуватися в наступні роки у зв’язку із зеленим переходом, тому вже зараз потрібно думати про енергетичну безпеку в секторі газа», — підкреслив Макогон.
Стежте за економічними новинами в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути завжди в курсі всіх фінансових подій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас