Україні потрібно понад 4 мільярди євро для модернізації ТЕС — Міненерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні потрібно понад 4 мільярди євро для модернізації ТЕС — Міненерго

Енергетика
827
Україна наразі виконує Національний план із скорочення викидів великими спалювальними установками. Проте за відсутності поступу з 2025 року ми почнемо перевищувати показники. Для модернізації потрібно 4,3 млрд євро.
Про це заступник міністра енергетики Максим Немчинов розповів на форумі «Україна30. Екологія», повідомляє Міненерго.
«На сьогодні ми не перевищуємо наші міжнародні зобов’язання по жодному з викидів. Але вже починаючи з 2025 року, якщо ми нічого не будемо робити, ми будемо перевищувати ці показники, і це призведе до порушення наших зобов’язань», — зазначив Немчинов.
Зараз у Нацплані передбачено модернізацію понад 90 установок. Сумарно для виконання плану на цих установках операторам необхідно інвестувати до 4,3 млрд євро.
У відомстві наводять приклад Європи, де за 1990−2016 роки в екомодернізацію інвестували за рахунок державної допомоги. Зокрема, у Німеччині – 19 млрд євро, Польщі – 11 млрд євро, Чехії – 7 млрд євро.
«Зараз міністерство працює над розробленням механізму фінансування заходів із екомодернізації – за рахунок чого ми будемо проводити екологічну модернізацію обладнання», — підсумував посадовець.
За його словами, в подальшому необхідно йти шляхом оптимізації обладнання, яке працює на вугіллі, та його модернізації в тій кількості, яка необхідна для безпечної та сталої роботи енергетичної системи. Вся інша генерація має будуватися вже з урахуванням екологічних вимог і не використовувати викопні види палива.
Метою плану є поступове скорочення викидів діоксиду сірки (далі – SO2), оксидів азоту (далі – NOx) та пилу від існуючих великих спалювальних установок.
Йдеться про ті, теплопотужність яких становить понад 50 МВт і більше, а перший дозвіл на викиди або проєктування установки видано до 01 липня 1992 року.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас