ПФУ в майбутньому втратить сенс через величезний дефіцит, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФУ в майбутньому втратить сенс через величезний дефіцит, - експерт

Особисті фінанси
13300
Через збільшення дефіциту Пенсійного фонду за 10−15 років його існування втратить сенс. Тому Україні потрібно швидше переходити на нові рівні пенсійної системи.
Про це розповів економіст Андрій Новак в ефірі телеканалу «Україна 24».
«Якщо в цілому говорити про пенсійну систему, то я вважаю, що Україні потрібно якомога швидше перейти на накопичувальні рівні пенсійної системи: другий рівень обов’язковий — накопичувальний рівень як відсоток від вашої зарплати, третій — добровільний. Оскільки без цього з нашою однорівневою солідарною пенсійною системою через 10−15 років ми зіткнемося з ситуацією, коли майже весь обсяг пенсій потрібно буде покривати з державного бюджету», — сказав Новак.
За його словами, при однорівневій солідарній пенсійній системі ліквідувати дефіцит ПФУ неможливо. «Дефіцит Пенсійного фонду буде таким великим, що відпаде сенс його існування як такого, тому що все одно пенсії будуть виплачуватися з держбюджету», — додав фахівець.
Нагадаємо, в Україні з липня 2021-го перерахують пенсії мільйону осіб. Крім того, близько трьох мільйонів працюючих з червня отримають перерахунок пенсій, з урахуванням підвищення виплат за травень і квітень.

Накопичити на пенсію. Як працюють НПФ і чи варто в них вкладати?

Так, згідно з документом, надбавка в червні стосуватиметься більшості українців, старших за 60 років. В результаті:
  • мінімальна пенсія не може бути меншою від прожиткового мінімуму, водночас надбавка за понаднормовий стаж становить 1% від ПМ;
  • максимальна пенсія не може бути більшою за 10 прожиткових мінімумів (виняток діє для суддів).
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас