У каналах Амстердама тестують безпілотні електричні човни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У каналах Амстердама тестують безпілотні електричні човни

Світ
322
Амстердамський Інститут передових рішень для столиці та Массачусетський технологічний інститут співпрацюють над проектом під назвою Roboat (поєднання слів «робот» і «човен»), метою якого є розробка нових способів плавання по водних шляхах світу без людської руки за кермом.
Стефан ван Дейк, директор з інновацій в амстердамському інституті, сказав, що ця технологія «дуже актуальна в складних портових операціях, де багато суден, кораблів, причалів і пірсів. Там ви дійсно можете поліпшити безпеку за допомогою автономних систем, але також зробити її більш ефективною і перейти на цілодобовий режим».
На нещодавній демонстрації один 4-метровий електричний човен проплив поблизу повної копії торгового судна «Амстердам» 18 століття, показуючи картину морського минулого міста і його майбутнього. Автономний човен повинен навчитися маневрувати за допомогою руху в каналах Амстердама, де повно приватних човнів і круїзів каналами для туристів.
У каналах Амстердама тестують безпілотні електричні човни
У роботах помаранчеві гвинти і чотири двигуни, які живляться від електричної батареї. Вони можуть ходити по воді зі швидкістю близько 6 кілометрів на годину і здатні працювати протягом 12−24 годин, в залежності від типу акумулятора і завантаження.
Управління здійснюється віддалено за допомогою комп’ютера, який обробляє дані з камер і датчиків, що сканують ділянки навколо судна, проявляючи нерухомі і рухомі об’єкти. Судна модульні, тому їх можна легко адаптувати для різних цілей — перевезення вантажу або пасажирів. Розробники кажуть, що їм ще потрібно від двох до чотирьох років, щоб удосконалити технологію самокерування.
«Це головним чином тому, що ми хочемо бути абсолютно впевненими в тому, що зможемо безпечно орієнтуватися в каналах. Зараз у нас є автономність, але один з наступних кроків це переконання, що ми можемо насправді вирішити будь-яку ситуацію, з якою ми можемо зіткнутися в каналах», — сказав один з розробників автономних човнів Ренс Доорнбуш.
Існують також певні законодавчі перешкоди для того, щоб самохідні човни почали курсувати каналами Амстердама. Розробники працюють над вирішенням і цього питання. Наприклад, камери і сканери човнів розроблені таким чином, щоб не ідентифікувати людей «в полі зору», щоб не мати проблем з конфіденційністю інформації.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас