Рада посилила відповідальність за перевантажені фури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада посилила відповідальність за перевантажені фури

Казна та Політика
560
Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проєкт закону №3742 щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю (ГВК). За відповідне рішення проголосували 280 народних депутатів.
Закон має на меті:
  • врегулювання питання щодо запобігання та недопущення руйнування автомобільних доріг загального користування;
  • вдосконалення здійснення габаритно-вагового контролю транспортних засобів із залученням органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади;
  • залучення інвестиційних коштів, спрямованих на розвиток транспортної інфраструктури до європейських стандартів;
  • підвищення рівня безпеки;
  • законодавче закріплення повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті щодо стягнення у судовому порядку плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, під час здійснення габаритно-вагового контролю.
Отже, документ законодавчо закріплює автоматичну фіксацію порушень ГВК.
Він також розширює повноваження «Укртрансбезпеки» в частині здійснення габаритно-вагового контролю – надає їй право стягувати у судовому порядку плату за проїзд для вантажівок, які порушують габаритно-вагові параметри.
Крім цього, закон встановлює відповідальність вантажовідправника як першої ланки у вантажних перевезеннях і значно підвищує відповідальність автоперевізників за недотримання габаритно-вагових норм.
Зокрема, закон №3742 вводить такі штрафи:
1. Для вантажовідправників за порушення при внесенні відомостей у товарно-транспортні накладні або інші документи на вантаж у розмірі 34 тис. грн.
2. Для користувачів (власників) транспортних засобів за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм в залежності від відсотка перевантаження:
  • до 2% включно у розмірі 1 700 грн;
  • від 2% до 5% у розмірі 5 100 грн;
  • від 5% до 10% у розмірі 8 500 грн;
  • від 10% до 20% у розмірі 17 тис. грн;
  • від 20% до 30% у розмірі 34 тис. грн;
  • понад 30% у розмірі 51 тис. грн;
  • за відмову від проходження ГВК у розмірі 51 тис. грн.
3. Для посадових осіб суб’єктів господарювання, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності та/або водіїв за невиконання законних вимог працівників «Укртрансбезпеки» щодо перевірки дотримання вимог законодавства про автомобільний транспорт, усунення порушень законодавства з безпеки на автомобільному транспорті або створення перешкод для виконання покладених на них обов’язків, завдань – у розмірі 51 тис. грн.
До речі, про всі головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас