Україна може отримати компенсації після добудови Північного потоку-2, їх обговорює Білий дім — Коболєв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може отримати компенсації після добудови Північного потоку-2, їх обговорює Білий дім — Коболєв

Енергетика
960
У разі завершення будівництва Північного потоку-2 Україна може отримати компенсаторні механізми, які застрахують від втрати сплати за транзит російського газу до Європи.
Про це в інтерв’ю НВ Бізнес розповів ексголова Нафтогазу України Андрій Коболєв.
«Завершення будівництва Північного потоку-2 є не найгіршим розвитком сценарію. Буде гірше, якщо Північний потік-2 побудують, а жодного компенсаторного механізму для України не буде створено», — заявив він.
За словами Коболєва, Україна може уникнути найгіршого варіанту розвитку ситуації, за якої Північний потік-2 буде добудований «без зустрічної угоди по Україні».
Ексголова Нафтогазу підкреслив, що «зараз у Білому домі обговорюється, яка може бути угода».
Коболєв не став розкривати всі можливі подробиці такої угоди, підкресливши, що це закрита інформація. «Але українські чиновники, які займаються цим питанням, про це в курсі», — підкреслив він.
Відповідаючи на питання, чи йде мова про компенсаторні заходи в енергетиці або, наприклад, про створення американської військової бази на території України, Коболєв сказав: «Я мало вірю в якісь там конструкції військового характеру. Це дуже складно».
«Є механізми, коли, наприклад, росіяни зараз гарантують додаткові обсяги і додаткові контракти не на термін, що залишився до завершення контракту, а додадуть ще п’ять років. І ці гарантії будуть чимось забезпечені. Тому в разі їх порушення Україна не буде ходити по судах чотири-п’ять років, а отримає гроші відразу. Це конкретна прагматична реальна мета. Її потрібно обговорювати, нею потрібно займатися, на неї має сенс витрачати час, гроші, зусилля лобістів і політиків. Тому що втратити $ 3 млрд на рік зараз виглядає, на жаль, реалістично. І це буде боляче», — додав ексголова Нафтогазу України.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас