Google обіцяє: універсальний квантовий комп'ютер буде готовий до 2029 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Google обіцяє: універсальний квантовий комп'ютер буде готовий до 2029 року

Технології&Авто
593
Google планує витратити кілька мільярдів доларів на створення квантового комп’ютера, який міг би виконувати завдання великого бізнесу і наукових установ, не здійснюючи помилок.
Такі плани озвучив Хартмут Невен, куратор програми Quantum AI, під яку компанія виділила окремий кампус, повідомляє видання wsj.com.
Google, як і багато інших компаній, що інвестують в цей напрямок, планує пропонувати свої послуги квантових обчислень комерційного рівня через «хмару».
У компанії вірять, що технологія допоможе у створенні більш енергоефективних акумуляторів, нового процесу виробництва добрив з меншим виділенням вуглекислого газу і прискоренні процесів машинного навчання. Для цього буде потрібно побудувати машину на 1 мільйон кубітів, здатну виконувати обчислення без помилок. Поточні системи мають у своєму розпорядженні менш ніж 100 кубітів.
За словами доктора Невена, існує безліч проблем, які належить вирішити. Наприклад, Google потрібно буде працювати над збільшенням часу, протягом якого кубіти залишаються в квантовому стані, тому що вони сприйнятливі до перепадів температур і частот, а також реагують на рухи. Всі ці фактори знижують точність розрахунків.
Працювати над усуненням помилок будуть сотні співробітників кампусу Google Quantum AI, що володіє власним центром обробки квантових даних, дослідницькими лабораторіями і навіть цехом з виробництва мікросхем. І перші успіхи вже є: програмісти змогли знайти спосіб зниження кількості помилок за допомогою програмного забезпечення.
Тепер не потрібно буде задіювати додаткові кубіти для виправлення помилок. Замість цього вони будуть застосовуватися в ході проведення розрахунків.
«Темпи інновацій у квантових обчисленнях за останні п’ять років перевищують темпи останніх трьох десятиліть, — сказав Чираг Декате, віцепрезидент дослідницької компанії Gartner Inc. — Ця галузь, однак, надзвичайно складна, і є проблеми з переведенням традиційних алгоритмів у квантові. Тому технологічні компанії ризикують, вкладаючись в цей напрямок, але водночас їх діяльність призводить до прогресу».
За даними Gartner, до 2025 року майже 40% великих компаній будуть працювати в галузі квантових обчислень. За даними іншої дослідницької фірми, Research and Markets, до 2026 року світовий ринок обладнання для квантових обчислень перевищить 7,1 мільярда доларів.
Декате також зазначив, що кількість запитів від технічних керівників BigTech-компаній щодо квантових обчислень збільшилася на 28% з минулого року. Також він підкреслив, що Google відстає від інших компаній, таких як IBM і D-Wave, в плані комерціалізації квантових обчислювальних машин.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас