Міжбанк: на валютному ринку настає момент істини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на валютному ринку настає момент істини

Валюта
2293
Продовження тренду на зміцнення гривні, яке спостерігалося в понеділок, надасть психологічний тиск на поведінку валютного ринку і сьогодні. Покупці на самому початку сесії не будуть особливо поспішати укладати угоди в надії на подальше здешевлення валюти, а дрібні і середні продавці будуть змушені весь час побоюватися просідання котирувань в моменти виходу на ринок з продажем валюти своїх більших колег. Але потім ситуація може швидко змінитися.
Три основні чинники, які вплинули на учасників торгів 17-го числа — збережуться. Це:
1). Період бюджетних платежів у клієнтів;
2). Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП;
3). Господарська діяльність підприємств і загроза виходу на міжбанк відкладеного попиту в разі найменшої зміни курсового тренду на торгах.
Якщо спекулянтам і великим продавцям вдасться переламати тенденції останніх днів і розвернути ринок в бік підвищення котирувань, весь відкладений попит швидко почне тиснути на курс долара і євро на міжбанку і це зіграє на швидке зміцнення позицій валюти на торгах. Якщо ж ні, то до кінця цього тижня в період пікових бюджетних платежів гривня продовжить поступово витісняти долар.
А курс євро буде в основному залежати від поведінки пари євро/долар на зовнішніх ринках без особливого врахування безпосередньо українського фактора поведінки місцевих учасників торгів по євровалюті.
Після консультацій з первинними дилерами чиновники прибрали з пропозиції ОВДП на термін 1099 днів і, таким чином, сьогодні будуть пропонуватися гривневі облігації на 84 дні на суму 500 млн гривень і без обмежень паперів на 441, 553 і 735 днів. З валютних будуть запропоновані ОВДП в доларах на 624 дні і в євро — на 274 дні без обмежень по сумі.
Мінфіну принципово сьогодні перекрити нещодавні погашення істотних сум в євро і бажано активно залучити папери в гривні і в доларі, позаяк вже досить давно суми погашень гривневих паперів бюджетом перевищують суми залучення коштів у гривні на аукціонах.
Це розуміють всі і тому інвестори будуть намагатися виторгувати собі максимально можливу прибутковість, а Мінфін буде з цим намагатися «боротися». Тож торг між потенційними покупцями паперів та Мінфіном буде неабияким. Тим більше, що завтра, 19 травня, буде значне погашення нової порції гривневих облігацій на суму понад 13,5 млрд гривень без урахування ще і відсотків за кількома випусками.
Від результатів аукціону залежатиме не тільки поведінка ресурсного, але і валютного ринків як мінімум на найближчі кілька днів.
За прогнозами Finance.ua, обсяги операцій на торгах 18 травня будуть у межах до $ 125−140 млн при здійсненні до 440−550 угод.
Котирування міжбанку, за нашими розрахунками у вівторок будуть у межах:
  • долар — коридор 27,40−27,65 грн,
  • євро — коридор 33,30−33,65 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будутьу межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 27,35−27,70 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній в межах до 20 коп, а в касах банків до 25 коп. * Євро: в банках коридор 33,05−33,65 грн при спреді до 25−30 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах коридору 33,20−33,55 грн при спреді в 20−25 копійок.
Курс долара на Міжбанку — графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США — 27,52 / 27,54
євро — 33,44 / 33,45
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас