Чи зобов'яжуть українців нести готівку в банки і які податки пропонують платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зобов'яжуть українців нести готівку в банки і які податки пропонують платити

Казна та Політика
31476
На початку 2021 року президент України Володимир Зеленський подав у Раду законопроекти, які дозволили б легалізувати майно і доходи, отримані за рахунок тіньових доходів, втім, власникам довелося б один раз сплатити за них невеликі податки.
Йдеться про те, що в найближчі роки в Україні має відбутися одноразове декларування активів фізичних осіб.
Так, кожен українець зможе подати повну інформацію про свої статки, нерухомість, земельні ділянки, авто тощо. Походження майна вказувати не потрібно, але в тому випадку, якщо за нього не були сплачені податки, доведеться сплатити певний відсоток.
Декларування буде суто добровільним, і ніхто нікого не буде зобов’язувати подавати декларацію про свої статки.
Але найбільше суперечок викликав саме законопроект №5153, в якому, власне, і пропонувалося віднести готівку в банк і сплатити за них податки. У документі сказано, що українці зможуть добровільно задекларувати ту частину своїх доходів і майна, які вони купили за тіньові доходи (тобто ті, з яких не заплатили податок на доходи фізичних осіб 18% і військовий збір 1,5%). Йдеться про тіньові доходи, отримані за будь-який період, але тільки до 1 січня 2021 року.
Протягом 10 днів після декларування майна, купленого за неоподатковувані гроші, “амністований” повинен заплатити податок на легалізацію:
  • 5% від вартості, якщо майно або кошти знаходяться в Україні, зокрема на банківських рахунках, в цінних паперах або банківських металах,
  • 9% від вартості майна, якщо українець тримає його за кордоном (в офшорах),
  • 2,5% – за умови, що на ці “тіньові” доходи були куплені облігації державної позики.
З цього моменту рахунок в банку, нерухомість або частка в бізнесі вважаються “чистими”, і ні податкова, ні суди не зможуть цікавитися, чи сплатили податки з тих грошей, за які це все придбали.
Крім того, податкова амністія не поширюється на кошти, отримані злочинним шляхом, або пов’язані з тероризмом: тобто мова йде тільки про зароблене, а не про вкрадене або отримане від злочинних схем.
Українці, які придбали невелике майно, можуть отримати податкову амністію, не подаючи жодних декларацій: якщо мова йде про квартиру в 120 квадратних метрів, будинок в 240 квадратів, транспортний засіб вартістю до 2,25 мільйона гривень.
Також амністія не буде діяти на готівку “під матрацом”, гроші потрібно буде покласти на рахунок, придбати на них майно або цінні папери.
Отже, звітувати доведеться і підприємцям, які приховували частину своїх доходів, і найманим працівникам, які отримують зарплату в конвертах, і тим, хто виїжджає на заробітки за кордон, і тим, хто працює на фрілансі.
Думка експертів. За словами голови фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, податкова амністія повинна повернути в українську економіку і в правове поле великий капітал, тому український бюджет може одноразово отримати додатковий мільярд доларів, якщо мова піде про основну ставку податку на легалізацію – 5%.
На своїй сторінці в Фейсбуці політик пояснив, що декларування буде суто добровільним, але зазначив, що гроші, які людина захоче задекларувати і “вивести з тіні”, обов’язково доведеться нести в банк, а вже в який – українці зможуть вибрати самі.
Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт, пояснив, що законопроект жодним чином не зобов’язує всіх нести гроші в банки і платити з них податки. Те, що готівка не включена до переліку активів, які потрапляють під податкову амністію, пояснюється тим, що готівкові неможливо проконтролювати. Тобто, людина може задекларувати неіснуючу готівку, сплатити з неї 5%, а потім все життя не платити податки і пояснювати, що це кошти з тієї готівки, яку вона уже задекларувала.
З іншого боку, метою амністії є легалізація коштів громадян з тим, щоб вони надалі платили з них податки вже в повному обсязі. Кошт, які залишаються в готівковій формі, не будуть враховуватися і з них не будуть сплачуватися податки. Тобто, закон стимулює громадян віднести свою готівку в банки, задекларувати її та сплатити з неї 5% податку. Якщо ж ви не будете декларувати свої кошти в банках або інші активи як доходи, або покладете готівку на свій рахунок в банк, не декларуючи їх як отриманий дохід, то нічого вам платити за це не потрібно, – каже Хмелевський.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас