Верховний Суд відхилив скаргу МАУ проти Украероруху на 877 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний Суд відхилив скаргу МАУ проти Украероруху на 877 млн грн

Фондовий ринок
204
Постановою від 27 квітня Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу авіакомпанії «Міжнародні Авіалінії України» і залишив без змін постанову судів попередніх інстанцій, які також відмовили в задоволенні позову про стягнення 876,6 млн грн з держпідприємства обслуговування повітряного руху України («Украерорух»).
Про це повідомляє Finbalance.
МАУ обґрунтовувала позов невиконанням «Украерорухом» обов’язків щодо формування плати за аеронавігаційні послуги у 2016−2017 роках.
На думку авіакомпанії, це призвело до надмірних витрат за послуги, які не потрібні для забезпечення безпечного, ефективного і регулярного повітряного руху. Зокрема, включення в плату суми прибутку і витрат, не пов’язаних з аеронавігацією.
В результаті МАУ вказала на заподіяння шкоди на 428,93 млн грн збитків, розрахованих, виходячи з розміру протиправно сформованого відповідачем прибутку, і майже 447,67 млн грн мінімального розміру збитків, розрахованих у зв’язку з нецільовими витратами держкомпанії.
«Суд погоджується з відхиленням судами попередніх інстанцій аргументів позивача про заподіяння відповідачем збитків…, адже з встановлених судами обставин обґрунтування позивачем позовних вимог не вбачається, що розраховані ним суми… є збитками», — наголошується в постанові Верховного Суду.
Також у суді зазначили, що безпідставними є заперечення авіакомпанії проти висновку судів про відсутність причинно-наслідкового зв’язку між протиправною поведінкою та заподіяною шкодою, виною правопорушника.
Варто зазначити, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій ґрунтувалося на таких фактах:
  • держкомпанія в зазначений період надала МАУ послуги аеронавігаційного обслуговування на суму 1,72 млрд грн, які авіакомпанія сплатила;
  • регулювання тарифів на такі послуги здійснює Міністерство інфраструктури;
  • МАУ не довела використання «Украерорухом» коштів цільових зборів за аеронавігаційне обслуговування для фінансування витрат, що не належать до зазначеної діяльності.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас