Активи збанкрутілого банку «Аркада» оцінили в 9 грн — Фонд гарантування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи збанкрутілого банку «Аркада» оцінили в 9 грн — Фонд гарантування

Казна та Політика
4463
Збанкрутілий банк «Аркада» заявив про знецінення основних активів свого Фонду банківського управління (ФБУ) — Пенсійного фонду банківського управління за фіксованою винагородою, Пенсійного фонду банківського управління пайового типу та Дитячого фонду банківського управління.
Як повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), мова йде про цінні папери емітента ТОВ «Інвестиційна компанія „Базовий актив“», які є основними активами ФБУ. Їх вартість загалом становить 9 грн.
Відповідну оцінку було зроблено незалежним суб’єктом оціночної діяльності.
За інформацією ФГВФО, таке знецінення відбулося в результаті невиконання компанією «Базовий актив» своїх зобов’язань з виплати купонного доходу і сплати номінальної вартості облігацій, термін погашення яких настав.
На неодноразові вимоги банку щодо виконання зобов’язань відповіді від компанії «Базовий актив» не надходили.
Крім того, Нацкомісія з регулювання цінних паперів та фондового ринку заборонила з 9 грудня 2020 року здійснювати торгівлю цінними паперами ТОВ «Іпотечна компанія «Базовий актив».
У зв’язку з цим банк «Аркада» провів переоцінку вартості активів ФБУ, яка становить в сукупності 9 (дев’ять) гривень.
«З урахуванням фактичного знецінення активів ФБУ, перебування банку в процедурі ліквідації і з огляду на необхідність визначення нового керуючого фондів банківського управління, АТ АКБ „Аркада“ повідомляє про призупинення виконання процедур, передбачених правилами ФБУ, зокрема — розрахунку чистої вартості активів і визначення фактичної частки участі учасника в ФБУ», — йдеться в повідомленні.
У Фонді гарантування додали, що в разі сплати емітентом купонного доходу або номінальної вартості цінних паперів, а також їх оновлення, банк проведе переоцінку вартості цінних паперів, що перебувають в управлінні.
Пенсійний фонд банківського управління з фіксованої винагороди, Пенсійний фонд банківського управління пайового типу та Дитячий фонд банківського управління були створені в 2002 році.
У Фонді гарантування зазначають, що особливість цих фондів полягає в тому, що їх створення і робота регулювалася окремим, спеціальним Законом України «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії „Київміськбуд“».
Згідно з його нормами, банк «Аркада» здійснював довірче управління коштами ФБУ на підставі укладеної з «Київміськбудом» Угоди про надання йому повноважень уповноваженого банку.
У разі зміни уповноваженого банку сукупність активів і зобов’язань передається в інший банк, а якщо банк визнається банкрутом, то активи ФБУ не включаються до його ліквідаційної маси. Наразі рішення в питанні визначення нового уповноваженого банку для передачі йому сукупності активів та зобов’язань, що становлять ФБУ, не прийнято.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас