Чи може страховик не виконувати обов'язки перед клієнтом через тимчасово зупинену ліцензію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи може страховик не виконувати обов'язки перед клієнтом через тимчасово зупинену ліцензію

Особисті фінанси
320
Застосовування заходів впливу до страховиків не звільняє від обов’язку виконувати зобов’язання перед клієнтами.
Про це повідомляє Національний банк України.
“Національний банк почав отримувати інформацію, що деякі страховики, яким були тимчасово зупинені ліцензії через порушення нормативів, відмовляються виконувати свої зобов’язання перед клієнтами, зокрема за договорами ОСЦПВ власників наземних транспортних засобів”, – ідеться в повідомленні.
Компанії зловживають довірою споживачів та стверджують, що не можуть виконувати свої зобов’язання нібито через застосовані до них Національним банком заходи впливу.

Фальшиві поліси автоцивілки: як вберегтися від обману 🚗

“Регулятор наголошує, що тимчасова зупинка дії ліцензій жодним чином не звільняє страховика від необхідності виконувати свої зобов’язань за вже укладеними договорами страхування та не припиняє їхню дію”, – наголошують у Нацбанку.
Що це означає:
  • страховики зобов’язані виконувати у повному обсязі взяті на себе зобов’язання перед клієнтами за договорами страхування, укладеними до набрання чинності рішення НБУ про захід впливу, зокрема виплачувати страхові відшкодування;
  • страховик повинен виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами страхування відповідно до ст. 526 Цивільного Кодексу України. Відмова у виплаті страхового відшкодування, яка не ґрунтується на умовах договору або закону, є протиправною.
НБУ також звертає увагу, що компанії, яким Національний банк тимчасово призупинив дію всіх ліцензій за порушення, втрачають право укладати нові договори страхування до моменту припинення порушень.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас