Як захиститися від незаконного доступу до цифрового паспорта в «Дії» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як захиститися від незаконного доступу до цифрового паспорта в «Дії»

Казна та Політика
1898
Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що якщо у вас вкрали телефон із цифровим паспортом на порталі «Дія», злодії нічого не зможуть із ним зробити.
Однак аби краще захиститись від такої ситуації, потрібно поставити надійний пароль на розблокування смартфону або відбиток пальця, чи ідентифікацію обличчям, розповів Федоров в інтерв’ю Радіо Свобода.
Якщо зловмисники змогли розблокувати ваш телефон, їм потрібно вгадати пароль від «Дії», тому його не варто тримати у телефоні. Навіть якщо зловмисники отримали доступ до «Дії», вони не зможуть щось зробити із вашим паспортом, наприклад оформити кредит у банку. Адже працівники банківських установ зможуть легко перевірити відповідність фотографії на порталі зовнішності людини, а також чи дійсний паспорт.
Федоров наголосив, що електронний паспорт на порталі «Дія» є набагато надійнішим, ніж паперовий. Під час укладення угод кожна людина може легко перевірити, чи є цифровий паспорт дійсним.
«Електронний паспорт – це точно надійніше, ніж паперовий паспорт. Тому що ми зробили таку технологію People to people – кожна людина може перевірити дійсність документа у іншої людини. Наприклад я можу взяти свій телефон, навести на QR-код у вашому смартфоні – на ваш паспорт і мені на телефоні відобразиться, чи є ваш документ дійсним. В режимі реального часу є запит у реєстр і відображення, що документ дійсний. Коли ж ми працюємо з паперовими документами, це неможливо перевірити», – зауважив він.
Міністр наголосив, що портал державних електронних послуг «Дія» є дуже безпечним і взламати його неможливо. «Дія» лише відображає інформацію з інших державних реєстрів, тому краще захищати потрібно саме їх.

Довідка Finance.ua:

  • 16 грудня 2019 року додаток “держави в смартфоні” запустився у тестовому режимі. Перші послуги, доступні в додатку – електронні водійські права і технічний паспорт.
  • 8 грудня 2020 Міністерство цифрової трансформації почало випробування на міцність захисту застосунку «Дія». Його за винагороду намагалися зламати 50 «білих хакерів» із усього світу. За підсумками перевірки сервісу «Дія» Мінцифри заявило, що «білі хакери» не виявили критичних вразливостей у застосунку. Водночас кіберфахівці знайшли низку недопрацювань, які не впливають на безпеку.
  • Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Таким чином Україна стала першою в світі країною, яка прирівняла електронні паспорти до паперових.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас