Земля подорожчає: скільки дадуть за гектар після відкриття ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Земля подорожчає: скільки дадуть за гектар після відкриття ринку

Аграрний ринок
24527
В Україні з 1 липня планують відкрити ринок землі – парламент напередодні ухвалив один з останніх законопроєктів, необхідних для фіналу земельної реформи. Зараз вартість одного гектара землі в Україні оцінюють у 30 тис. гривень. Але ціни можуть помітно зрости після відкриття ринку — поступово до 10−15 тис. євро за гектар, як у наших найближчих сусідів.
Про це пише «Сьогодні».
«З кожним роком, як видно на прикладі європейських країн, земельні ділянки зростають в ціні. У Німеччині подекуди гектар коштує 50−60 тис. євро — такі ціни склалися за роки ринкових відносин. У найближчих наших сусідів ціна за гектар коливається від 10 до 15 тис. євро. З кожним роком ціна зростає», — зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
Тому фахівці не радять українцям позбавлятися ділянок (через договори оренди або інші схеми) до липня, а також просять не поспішати з продажем і після відкриття ринку землі.
«Основний процес, який буде в 2021 році, — це легалізація відносин, які формувалися десятки років мораторію (на продаж с/г земель. — Ред.). Якщо землю взяли в оренду на 50 років, то це припинення договору оренди та укладення договору купівлі-продажу, де вказують вартість, не меншу від нормативно-грошової оцінки землі», — додав міністр аграрної політики Роман Лещенко.
Як відомо, закон про відкриття ринку землі ухвалили ще навесні 2020 року. Але для того, щоб його положення були втілені в життя, необхідна низка інших законів.
Незважаючи на ухвалення закону Про передачу землі на місця, який вже прозвали «земельною Конституцією», Раді для остаточного завершення реформи залишилося розглянути в другому читанні закон про організацію земельних торгів в електронній формі (№ 2195). Також потрібно ухалити закон Про Фонд гарантування позик і про право державних працівників на земельний пай.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас