Коли в Україні послаблять карантин: базовий сценарій НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли в Україні послаблять карантин: базовий сценарій НБУ

Казна та Політика
1229
Оновлений макропрогноз Національного банку України (НБУ) ґрунтується на припущенні про збереження адаптивного карантину в першому півріччі 2021 року. Очікується послаблення поточних обмежень вже з травня.
Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку України (квітень 2021 року).
За базовим сценарієм очікується, що в умовах жорсткого карантину (“червоні зони”) одночасно перебуватимуть не більше 13 областей, і поступово їх кількість скорочуватиметься. У таких умовах вплив усіх карантинних обмежень, що застосовувались у першому півріччі, на річний ВВП оцінюється в -0,5-0,6 в.п.
“Надалі обмеження стосуватимуться не заборон для економічної діяльності, а лише дотримання вимог щодо антиепідемічних заходів з боку населення”, – йдеться в прогнозі.
Як зазначається огляді, запровадження всеукраїнського локдауну в січні та карантинних обмежень “червоних зон” у низці регіонів у березні 2021 року негативно позначилося на економічній активності. НБУ оцінює вплив березневих обмежень на річний реальний ВВП у -0,1 в.п. Вплив січневого локдауну оцінювався у -0,2 в.п.
Як зазначили НБУ, у березні жорсткі карантинні обмеження були введені не по всій країні та на неповний місяць – з другої половини березня в червоних зонах перебувало 10-12 областей та м. Київ, сукупна вага яких у ВВП становила 50-60%.
Також бізнес та населення на відміну від локдауну попереднього року значною мірою пристосувалися до умов карантину, у тому числі завдяки онлайн-торгівлі та послугам доставки.
“Крім того, самі обмеження не є такими жорсткими як попереднього року – дозволено торгівлю за предзамовленням, індивідуальні послуги за записом, пересування громадським транспортом за спецперепустками тощо”, – йдеться в огляді.
Нагадаємо, голова Національного банку України Кирило Шевченко вважає, що вплив локдаунів в цьому році не такий руйнівний, як був у другому кварталі 2020 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас