Новіков пояснив, хто потрапляє під повну перевірку декларацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новіков пояснив, хто потрапляє під повну перевірку декларацій

Казна та Політика
777
Усі майже 800 тисяч декларацій про доходи за 2020 рік пройдуть повну автоматичну перевірку системою логічного та арифметичного контролю.
Про це голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков повідомив в інтерв’ю Укрінформу.
За його словами, усі майже 800 тисяч декларацій, поданих за 2020 рік, пройдуть повну автоматичну перевірку системою логічного та арифметичного контролю, тобто всі будуть повністю перевірені комп’ютером для виявлення ризиків. Комп’ютер звіряє дані у деклараціях з даними у реєстрах.
Так будуть виявлені найбільш ризиковані декларації, які потому піддаються повній перевірці. А це вже зовсім інший рівень глибини та всебічності перевірки.
Як повідомив очільник НАЗК, «сьогодні за процедурою повної перевірки ми перевіряємо 278 декларацій, з них 99 — за заявами засобів масової інформації, громадських організацій, громадян. Вони переважно стосуються саме випадків, коли активи записано на когось з членів родини, не зазначених у декларації, чи сплила якась інша «лотерея».
На запитання, хто потрапляє під повну перевірку, якщо не було заяви від медіа чи громадського сектору, Новіков відповів: «Після того, як протягом двох місяців всі 782 тисячі декларацій будуть перевірені комп’ютером шляхом звірки полів декларацій з реєстрами, формується рейтинг і за цим рейтингом одну з трьох декларацій ми беремо в перевірку.
Немає ніякої дискреції, беремо декларації в порядку черговості, і там чітка порядковість — президент, прем’єр і далі, судді Конституційного Суду, Верховна Рада — народні депутати. За заявами беремо в роботу декларацію тільки, якщо є підтверджена з реєстрів інформація".
Він також додав, що НАЗК постійно працює над цим механізмом, і «процес вдосконалення є перманентним».
Крім того, відповідаючи на запитання, наскільки допомагає моніторинг декларантів на невідповідний спосіб життя, якщо у НАЗК немає своєї «прослушки» та агентури, Новіков повідомив:
«Як тільки ми по сімох особах завершили повні перевірки декларацій, серед яких Гринчак, Козак, Кива, через два дні Конституційний Суд скасував наші повноваження з моніторингу способу життя. І лише цього місяця ми розпочали моніторинг способу життя вже за новими вимогами закону. Публічні результати будуть, якщо встановимо відповідні факти».
Він пояснив, чому відповідна інформація не публікується раніше. «Інформація має бути верифікована, не має бути сумнівів у скоєнні правопорушення. Ми поважаємо публічну репутацію службовців і впевнені, що більшість з них доброчесні, й це, до речі, доводять наші перевірки», — сказав голова НАЗК.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас