Банківські ставки для населення поступово зростатимуть — Сологуб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківські ставки для населення поступово зростатимуть — Сологуб

Казна та Політика
2402
Банки здійснюють перегляд банківських ставок для населення досить повільно, проте в НБУ вважають, що чергове підвищення облікової ставки регулятора прискорить цей процес.
Про це заступник голови НБУ Дмитро Сологуб розповів під час прес-брифінгу з приводу рішення правління НБУ щодо монетарної політики.
Сологуб пояснив, чому з підвищенням облікової ставки НБУ в березні банки майже не відреагували на це відповідним збільшенням ставок за депозитами. Так, на депозитному ринку є кілька сегментів, найбільш чутливими з яких є ставки за корпоративними депозитами. Особливо, додав він, коли мова йде про іноземні банки, що працюють в Україні – «там якраз ставки вже починають потроху зростати».
Щодо ставок для населення заступник голови НБУ розповів, що це природно, щоб трансмісія в цьому сегменті відбувалася повільніше. Банки повинні переглядати рішення щодо ставок, чого вони робити не поспішають при дуже високому рівні ліквідності банківської системи.
«Але ми вважаємо, що сьогоднішнє (15 квітня — ЕП) рішення Нацбанку сприятиме поступовому перегляду ставок банками. Ми це бачили і в 2017−18 рр. В циклі підвищення ставок, інерційність існує перш за все в ставках за депозитами фізосіб, і в 2019−20 рр., коли ми знижували», — пояснив Сологуб. Але, врешті-решт, підсумував він, трансмісії відбувалися.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас