Забруднені номерні знаки: як не одержати штраф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забруднені номерні знаки: як не одержати штраф

Особисті фінанси
3104
За відсутності законних підстав для зупинки автомобіля інспектори часто використовують підставу «У вас брудні номерні знаки».
Про це пише дорожній адвокат.
До того ж розміри штрафів за такі порушення зросли вп’ятеро. Відповідно, штрафувати стали частіше.
Водієві забороняється керувати транспортним засобом із забрудненим номерним знаком, який не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані 20 метрів (2.9.в ПДР).
Навіть якщо на номерних знаках не читається хоча б один символ, є ймовірність накладення штрафу.
При цьому якщо порушення скоєно вперше, то на водія передбачено накладення штрафу в розмірі 850 грн. (ч. 6 ст. 121 КУпАП).
Якщо таке порушення вчинено повторно протягом року, то водієві загрожує або штраф у розмірі 1 700 грн., або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу (ч.7 ст. 121 КУпАП).
Однак важливою особливістю при накладенні цього штрафу є те, що номерний знак повинен не читатися саме з відстані 20 метрів.
Підставою для накладення штрафу може бути тільки зроблена інспектором фото-, відеофіксація номерних знаків на відстані 20 метрів, на якій не буде видно ваших номерних знаків. Також повинні бути проведені відповідні виміри цієї відстані, а не «на око».
Тому після зупинки автомобіля рекомендуємо відразу усунути таке порушення, а саме протерти номерні знаки. Після цього, ви можете попросити інспектора надати вам для перегляду фото-, відеодокази, на яких зафіксовано здійснення руху вашого автомобіля з нечитабельним на відстані 20 метрів номерними знаками.
Якщо ж інспектор не зафіксував такого правопорушення на відстані 20 метрів, то такий штраф є незаконним.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас