Міжбанк: чи можливий новий зліт курсу долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи можливий новий зліт курсу долара

Валюта
3275
У середу на поведінку учасників валютного ринку впливатимуть два основні чинники: один суто економічний і один психологічний.
Почнемо з економіки:
Наближення періоду виплати податків і господарська діяльність клієнтів. Бізнесу потрібна гривня. Хтось концентрує її для розрахунків з бюджетом, що за часів локдауна і обмежувальних заходів дуже непросто і вимагає більше часу, ніж у період звичайної роботи компаній. Хтось із клієнтів просто закриває поточні господарські операції, в тому числі і готується до швидких виплат персоналу по авансу за першу половину квітня. У багатьох компаній наразі витрати на оренду і виплату зарплати – основні в їхній скороченій через пандемію діяльності. І це для бізнесу (особливого малого і середнього) зараз чималі гроші.
Крім усього – у розпалі весняні польові роботи, та й металурги працюють у повному обсязі. Їм потрібна гривня, і вони активно продають валютну виручку. Це помітно з того переліку тих клієнтів, хто зараз виступає на міжбанку в ролі продавця валюти. Дефіцит гривні позитивно позначається на загальному стані валютного ринку і страхує курс нацвалюти.
Тепер про психологію:
Вчорашнє зростання котирувань долара вище від психологічного рівня в 28 гривень, зміцнення євро на світових ринках і його зростання у нас – призводять до активізації відкладеного попиту на валюту з боку тих клієнтів, хто вичікував мінімальних котирувань на міжбанку. Бачачи зростання – вони одразу виходять з купівлею валюти, на побоюваннях подальшого зростання. І це збільшує тиск на гривню. Як не дивно, але психологія сьогодні буде навіть активніше впливати на ринок, ніж економіка. І від того, як зреагують ці “полохливі” клієнти і чи підуть вони на подальшу активну скупку валюти або все ж таки перестануть нервувати і не стануть активно скуповуватися валютою, і буде залежати курсовий тренд сьогоднішнього дня.
Вчорашній результат аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП виявилися, як і прогнозувалося нами раніше – досить слабкими. І розрахунки по ньому в загальній сумі 1,589 млрд гривень в еквіваленті, з яких $49 млн у валюті – не особливо вплинуть на валютний ринок.
За нашими прогнозами, статистика міжбанку 14 квітня не перевищить $125-140 млн при здійсненні до 430-520 угод.
Як і всі останні дні, деякі стрибки курсу можуть відбуватися під час виходу на ринок Сітібанку, але це не призведе до активної реакції Нацбанку у вигляді інтервенцій. Регулятор, швидше за все, знову волітиме в ситуацію не втручатися.
Котирування міжбанку, за прогнозами в середу, будуть в межах: долар – коридор 27,90 — 28,15 грн, євро – коридор 33,30 – 33,75 грн.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,01 / 28,03
Євро-33,50 / 33,52
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас