АМКУ оштрафував на 65 млн грн власника компаній «Київдорбуд» і «Ростдорстрой» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ оштрафував на 65 млн грн власника компаній «Київдорбуд» і «Ростдорстрой»

Фондовий ринок
175
Антимонопольний комітет України (АМКУ) на засіданні 8 квітня ухвалив рішення накласти штраф у розмірі 64,766 млн грн на угорську компанію Üttema KFT за придбання двох українських компаній — ТОВ «Київдорбуд» (Київ) і ТОВ «Ростдорстрой» (Одеса) без отримання дозволів на концентрацію.
АМКУ встановлено, що в жовтні 2018 року Üttema придбала акції «Ростдорстроя», а в листопаді цього ж року — акції «Київдорбуда».
При цьому учасники концентрації звернулися в АМКУ за отриманням дозволів на неї тільки в червні 2020 року — майже через два роки після скоєних порушень.
«Оскільки вартісні показники учасників концентрації за підсумками 2017 року перевищували порогові значення, зазначені в Законі України „Про захист економічної конкуренції“, то концентрація повинна здійснюватися тільки після отримання дозволу АМКУ. Чого не було зроблено», — підкреслили в комітеті.
За це АМКУ визнав Üttema порушником і наклав сукупний штраф у розмірі 64,766 млн грн.
З них 170 тис. грн за придбання «Ростдорстроя» (у зв’язку з тим, що на момент вчинення порушення група покупця не здійснювала діяльність на задіяному товарному ринку — будівництво доріг і автострад) і 64,596 млн грн за придбання «Київдорбуда» (у зв’язку з тим, що після завершення першої концентрації, і покупець, і придбана компанія здійснювали діяльність на одному товарному ринку).
Комітет також встановив, що частка учасників концентрації на загальнодержавному ринку будівництва доріг і автострад за підсумками 2015−2019 років і січень-вересень 2020 становила 10%.
Тому в підсумку АМКУ дозволив Üttema купити акції «Ростдорстроя» і «Київдорбуда».
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас