Чи загрожує українцям заборона на польоти за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи загрожує українцям заборона на польоти за кордон

Світ
1605
Туризм в Україні у 2021 році переживає чергову паузу — під карантинними обмеженнями «червоної зони» опинилися 10 областей і місто Київ. У багатьох регіонах зупинили наземне пасажирське сполучення, а політики заговорили про «закриття» неба.
Оголошення національного локдауну допускають і в РНБО, якщо ситуація з ростом захворюваності на COVID не стабілізується. Між тим, серед експертів туристичного бізнесу ходять чутки про можливу зупинку авіатранспорту, як це було в березні 2020 року.
Що чекає на туристів, які запланували відпочинок за кордоном на травневі свята і влітку, і чи не провалиться новий туристичний сезон?
У багатьох країнах застосовується практика вибіркової заборони на в’їзд для громадян країн із високим рівнем поширення коронавірусу.
В таких випадках «перепусткою» стають паспорти вакцинації. Між тим, за даними українського МОЗ, в Україні другу дозу вакцини офіційно отримали тільки дві людини, а сам формат сертифікату про вакцинацію тільки розробляється.
За даними сайту Worldometers, Україна сьогодні займає 11-е місце за кількістю нових заражень на COVID.
Але, попри хвилю пандемії в Україні, туристичні країни поки не мають наміру закриватися для українських туристів, повідомив глава Секретаріату Громадської ради при Міністерстві цифрової трансформації Олександр Явтушенко.
«Мої друзі-дипломати повідомляють, що на сьогодні у країн, які відкриті для туристів з України, немає намірів посилювати обмеження, оскільки це може негативно вплинути на туристичну галузь, яка і так сильно страждає через пандемію.
Таким чином, попри нову хвилю пандемії, класичні й звичні курорти Єгипту і Туреччини найближчим часом, швидше за все, не змінять своїх вимог, і при наявності негативного результату ПЛР-тесту українці зможуть полетіти на відпочинок", — зазначив Явтушенко.
Ситуація з правилами в’їзду змінюється дуже часто: в деяких випадках — навіть щодня, нагадує заступник гендиректора туристичній компанії «TEZ TOUR» Олександр Новіковський.
«Причому, йдеться не тільки про ті країни, які сьогодні готові приймати наших туристів. Правила змінюються і в нашій країні. Ми бачимо, що рівень захворюваності на COVID зростає з кожним днем. І, як кажуть лікарі, це ще не межа», — говорить він.
Через стрімке зростання числа хворих, не можна виключати й те, що правила в’їзду в країну і виїзду з неї можуть посилити ще більше, прогнозує Новіковський.
«У разі, якщо зростання числа хворих локально буде ще вищим, подейкують про запровадження тотального локдауну по всій країні, коли буде закрито абсолютно все, як це було під час першої хвилі коронавірусу навесні 2020 року. У тому числі може йтися про зупинку транспорту. При таких умовах, ясна річ, жодна країна не отримає туристів з України», — говорить представник «TEZ TOUR».
Зважаючи на таку ситуацію, говорити зараз про вдалість і успішність сезону — дуже передчасно, застерігає Олександр Новіковський.
«Будемо поступально дивитися на те, як розвиватиметься ситуація ближче до початку літнього сезону. Можливо, ситуація налагодиться, як хотілося б усім. І все буде, як раніше», — говорить експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас