Європа за квартал купила рекордний за три роки обсяг російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа за квартал купила рекордний за три роки обсяг російського газу

Енергетика
491
Поставки російського газу ключовим клієнтам «Газпрому» за підсумками I кварталу 2021 року встановили 3-річний рекорд.
За три місяці «Газпром» прокачав у західному напрямку 52,7 млрд кубометрів – на 12,4 млрд (30%) більше, ніж роком раніше. Обсяг експорту лише трохи не дотягнув до абсолютного максимуму, показаного у 2018 році, – 54,25 млрд куб.
Німеччина збільшила закупівлі російського газу на третину, до 15,54 млрд кубометрів. Поставки в Туреччину злетіли на 106%, до 7,76 млрд куб м. Польща наростила імпорт на 18,5%, до 2,45 млрд куб м.
У Фінляндію було експортовано на 67% більше, ніж в першому кварталі 2020 року, в Румунію – на 90%, в Болгарію – на 52%, в Грецію – на 23%.
«Головним чинником, що вплинув на масштабні відбори з ПСГ цієї зими, став погодний, а точніше – аномальні морози, що обрушилися на Європу. В окремі дні січня і лютого через ПСГ відбиралося понад 1 млрд кубометрів на добу, а 15 січня був зафіксований четвертий добовий показник відбору з ПСГ Європи за історію спостережень з 2011 року», – відзначили експерти Центру енергетики «Сколково».
Також позначилося помітне падіння імпорту СПГ, який хлинув в Азію, де ціни підіймалися вище $1000 за тисячу кубів. У березні в ЄС було поставлено 8 млрд кубометрів регазифікованого скрапленого газу – на 20% менше, ніж роком раніше і в лютому.
Аналітики оцінили, що з огляду на те, що до квітня сховища Європи підійшли заповненими трохи більше, ніж на чверть, влітку необхідно буде закачати 65-70 млрд кубометрів газу.
У більшості країн, де розташовані основні потужності зберігання в Європі, запаси газу впали нижче 30%: в Німеччині – до 26%, в Нідерландах – до 23%, у Франції – до 17%, в Австрії – до 26%.
«Для їх заповнення знадобиться як мінімум на 57% більше газу, ніж закачали торік», – вважають в «Газпромі».
В «Сколково» зазначили, що успіх «Газпрому» в літні місяці залежатиме від загальносвітової кон’юнктури: при перевищенні європейських цін над азійськими або при однаковому рівні цін в цих регіонах – спотовий СПГ, якого на ринку сьогодні багато, буде активніше надходити в Європу, а значить – кратно зросте конкуренція.
«Крім того, концерну буде вкрай складно забезпечити максимальний рівень поставок в Європу для закачування в ПСГ без бронювання додаткових потужностей на українському напрямку. Взимку цей фактор був знівельований за допомогою власних ресурсів газу в ПСГ Європи, а з порожніми сховищами така стратегія не спрацює», – вважають експерти.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас