АМКУ рекомендує мережам АЗС знизити вартість палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ рекомендує мережам АЗС знизити вартість палива

Енергетика
450
Антимонопольний комітет України (АМКУ) дав рекомендації мережам АЗС щодо цін на автогаз, бензини і дизельне паливо.
Про це в п’ятницю, 26 березня, повідомляє прес-служба АМКУ.
Учасникам ринку рекомендовано утриматися від дій, які можуть привести до порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринку; встановити роздрібні ціни на ЗВГ, високооктанові бензини і дизельне паливо на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку і відповідав об’єктивній ситуацій на ринку.
Рекомендації надано мережам, що працюють під брендами WOG, OKKO, Ukrnafta, AMIK, Shell, Socar, UPG, БРСМ, Avantage-7 і Glusco.
Під час аналізу факторів, що впливають на формування роздрібних цін на паливо і їхню кореляцію, було встановлено, що в січні-березні 2021 року: курс долара до гривні знизився на 2,8%; середні ціни великого опту на бензини марки А-95 зросли на 12,5%; середні ціни великого опту на дизельне паливо зросли на 9,4%.
Водночас: середні роздрібні ціни на бензини марки А-95 зросли на 12,5%; середні роздрібні ціни на дизельне паливо зросли на 12,93%; середні роздрібні ціни на ЗВГ зросли на 21,15%.
Як зазначили в АМКУ, з 12 березня європейські котирування на дизельне паливо і високооктанові бензини почали знижуватися. При цьому рівень роздрібних цін на інформаційних табло стаціонарних АЗС продовжував зростати.
“Як показує досвід, українські оператори роздрібної реалізації палива швидко реагують на збільшення Європейських котирувань на нафтопродукти і відразу відображають таку тенденцію (збільшення) на інформаційних табло АЗС. Однак при зменшенні Європейських котирувань на нафтопродукти такий швидкий “зворотний” процес не відбувається”, – наголосили в АМКУ.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас