Китай відреагував на націоналізацію «Мотор Січі» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай відреагував на націоналізацію «Мотор Січі»

Казна та Політика
4606
Влада Китаю закликала Україну дотримуватися законних прав та інтересів китайських інвесторів.
Про це заявила на брифінгу 25 березня в Пекіні офіційний представник Міністерства закордонних справ КНР Хуа Чуньїн.
Так вона прокоментувала підписання президентом України Володимиром Зеленським засекреченого указу про націоналізацію заводу «Мотор Січ», суть якого анонсував секретар Ради нацбезпеки оборони Олексій Данилов.
«Ми бачили відповідну заяву. Ми закликаємо українську сторону захищати законні права та інтереси китайських компаній та інвесторів і належним чином вирішити відповідні питання», — зазначила речник китайського МЗС.
Нагадаємо, 23 березня Зеленський ввів в дію відповідне рішення РНБО, прийняте ще 11 березня.
Зазначимо, що до цього указами від 28 і 29 січня Зеленський ввів санкції проти декількох компаній, афілійованих з китайською держкорпорацією Skyrizon, яка свого часу сконцентрувала контрольний пакет акцій «Мотор Січі», і трьох їхніх представників-громадян Китаю. Дві з цих компаній подали позови до Верховного суду. Розгляд призначено на 5 і 22 квітня.
Нагадаємо також, що в грудні китайські акціонери «Мотор Січі» нині остаточно втратили цей актив, ініціювали арбітраж проти України на суму 3,5 млрд доларів. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від 1992 року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас