5 причин, за що можуть зупинити виплату пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 причин, за що можуть зупинити виплату пенсії

Особисті фінанси
2370
1 березня 2021 року стартувала індексація пенсій, повідомляє Міністерство соціальної політики України. Однак, в той час, як у одних пенсіонерів пенсії збільшуються, іншим можуть призупинити виплати відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Про це пише u-news.com.ua.
«Зокрема, стаття 49 Закону визначає кілька причин, за якими можуть призупинити виплату пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду», — йдеться в повідомленні.
Які це причини:
  • якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості. При цьому мова йде не тільки про навмисну фальсифікацію, а й, наприклад, про помилку в документах;
  • на весь період проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України. При цьому стаття 51 цього ж закону говорить: «У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед виїздом, починаючи з місяця, який настає після місяця зняття з обліку за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому випадку, якщо це передбачено міжнародним договором України, обов’язковість якого підтверджена Верховною Радою України»;
  • в разі смерті пенсіонера;
  • у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців поспіль. Очевидно, що цей пункт охоплює не тільки нові причини припинення виплати пенсії, а й об’єднує пункти 2 (проживання за кордоном) і 3 (смерть пенсіонера);
  • в інших випадках, передбачених законодавством. Ця ж стаття 49 передбачає, що «відновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати». У разі виявлення недостовірних даних у документах та відомостях, на підставі яких було встановлено та здійснюється виплата пенсії, розмір та підстави для її виплати переглядаються відповідно до чинного законодавства без урахування цих даних.

Довідка Finance.ua:

  • Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді розглянути законопроект № 3002а щодо встановлення пенсій за особливі заслуги громадянам, нагородженим Почесною Грамотою ВРУ або грамотою ВРУ.
  • У Мінсоцполітики мають намір відв’язати частину виплат від прожиткового мінімуму і залишити тільки те, на що живе людина. Так сподіваються підвищити прожитковий мінімум і зробити його реальним.
  • Страховий стаж і заробітна плата розраховуються на основі даних, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас