ЄС запустив проєкт для НБУ на 1 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС запустив проєкт для НБУ на 1 млн євро

Казна та Політика
268
9 березня відбулося офіційне відкриття проєкту Євросоюзу Twinning для Національного банку, який реалізовуватиметься партнерами центробанків Польщі та Литви.
За даними НБУ, проєкт фінансується коштами Європейського союзу на 1 млн євро.
Період реалізації проєкту –до 30 червня 2022 року. До його реалізації будуть залучені експерти з Національного банку Польщі, Банку Литви, а також п’яти інших центробанків країн-членів ЄС.
Проєкт Twinning має чотири напрями:
1. Розвиток підходів до банківського нагляду. Представники центробанків держав-членів ЄС спільно з НБУ працюватимуть над подальшим упровадженням Основних принципів ефективного банківського нагляду Базельського комітету та європейського законодавства. Йдеться зокрема, про вимоги до процесу оцінки достатності внутрішнього капіталу (ICAAP), достатності внутрішньої ліквідності (ILAAP), а також профілю ризиків банків за допомогою SREP (процес наглядових перевірок та оцінки, Supervisory Review and Evaluation Process).
2. Впровадження системи миттєвих платежів. Проєкт допоможе розвинути платіжні системи в Україні та визначити найкращу модель миттєвих платежів, а також архітектуру та план її впровадження.
3. Удосконалення стратегічного планування в центральному банку. Буде вдосконалено стратегічне планування, управління процесами та моніторингу ефективності на різних рівнях інституції на основі рекомендацій та практичного досвіду центральних банків держав-членів ЄС.
4. Удосконалення процесу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва центробанку. Досвід зовнішніх експертів допоможе НБУ посилити міжнародну діяльність та співпрацю, зокрема й для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Мета проєкту – сприяння макроекономічній стабільності України шляхом інституційного посилення Національного банку та побудови надійної банківської системи і платіжної інфраструктури, а також надання допомоги НБУ у впровадженні Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Twinning – інструмент ЄС, створений для інституційної співпраці органів державної влади держав-членів ЄС та держав-бенефіціарів або партнерів.
«Без сумніву, проєкт Twinning, який ми розпочали з нашими європейськими партнерами, стане ефективним інструментом для розвитку нашого інституційного потенціалу, зміцнення банківської системи України та впровадження інноваційних фінансових технологій. Це ще один важливий крок, який ми робимо на шляху інтеграції НБУ до європейської спільноти центробанків», – наголосив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас