Бізнес в лютому поліпшив оцінку перспектив у відповідь на ослаблення карантину - Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес в лютому поліпшив оцінку перспектив у відповідь на ослаблення карантину - Нацбанк

Казна та Політика
145
Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), що розраховується Нацбанком, в лютому підскочив до 48,8 з 37,6 в січні, і це найкращий результат з жовтня 2020 року, йдеться в повідомленні центробанку в понеділок.
«У лютому підприємства всіх секторів, залучені в щомісячне опитування, поліпшили очікування за результатами своєї діяльності», — констатує НБУ.
Зокрема, підприємства промисловості продемонстрували кращу динаміку і вперше за останні чотири місяці оптимістично оцінили власні економічні перспективи: у лютому секторний індекс зріс до 50,3 з 38,6 у січні. Промисловці поліпшили свої очікування щодо обсягів виробництва продукції і нових замовлень, у тому числі експортних, уточнив центробанк.
Він вказав, що підприємства сфери торгівлі і послуг також істотно підвищили оцінки своїх економічних перспектив після завершення січневого локдауну: індекси обох секторів зросли в лютому до 49,0 з січневих 33,3 у торгових підприємств і 39,7 — у підприємств сфери послуг. Поліпшення очікувань обсягів нових замовлень, товарів для продажу та послуг свідчить про відновлення роботи цих секторів.
Найнижчі оцінки залишаються у підприємств будівництва (будівництва житла). Індекс сектора в лютому лише незначно покращився — до 35,3 після падіння до 33,1 в січні, йдеться в повідомленні НБУ. Згідно з ним, будівельники під впливом сезонного скорочення економічної активності очікують скорочення обсягів будівництва і нових замовлень з одночасним зростанням вартості послуг підрядників, сировини і матеріалів.
Регулятор зазначив, що в цілому очікування підприємств 12-й місяць поспіль перебувають на рівні нижче від рівноважного значення (50 пунктів). Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на свою продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників і поки що не очікують збільшення кількості своїх працівників.
Щомісячне опитування проводилося з 3 до 19 лютого 2021 року. У ньому взяли участь 194 підприємства. Серед опитаних підприємств 38,7% – компанії промисловості, 31,4% – сфери послуг, 25,3% – торгівлі, 4,6% – будівництва. 35,1% респондентів — великі підприємства, 28,4% – середні, 36,6% – малі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас