Платіжка за газ: українці переплатили за «температурні коефіцієнти» тричі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжка за газ: українці переплатили за «температурні коефіцієнти» тричі

Особисті фінанси
3742
Українці не розуміють, за що їм нараховували додаткові об’єми за газ більше двох років. Частина споживачів виявляє, що їм ці додаткові обсяги нараховували тричі. Йдеться про так звані «температурні коефіцієнти».
Про це пише Газправда.
Перший раз — у тарифі на розподіл, другий раз — на цей же обсяг в оплаті за сам газ. А втретє «температурні коефіцієнти» нараховувалися автоматично самими газовими лічильниками, які мають термокомпенсацію або так зване «директивне приведення» до стандартних умов.
Тобто такі лічильники самі врахували коефіцієнти в наявних показниках і споживач їх сплатив. Але облгази все одно застосовували завищені коефіцієнти до показань таких лічильників.
Щоб не заплатити зайвого, радимо перевірити, чи встановлений у вас лічильник із термокомпенсацією чи з «директивним приведенням» до стандартних умов. Якщо так — ви маєте право вимагати від облгазу компенсації переплат.
Подивіться на фото. Якщо на лічильнику є ось такі позначки, виділені червоним, — «Тб = 0 °С» чи «Тб = 15 °С», або біля типорозміру є буква «Т», то ви власник такого лічильника.
Платіжка за газ: українці переплатили за «температурні коефіцієнти» тричі
Якщо у вас такий лічильник, перевірте свій особистий кабінет на сайті вашого облгазу. Там має бути десь такий запис «Лічильник з елементами температурної компенсації» або подібний.
Платіжка за газ: українці переплатили за «температурні коефіцієнти» тричі
Платіжка за газ: українці переплатили за «температурні коефіцієнти» тричі
Якщо не знайдете такого напису, а побачите інший, наприклад «В опалювальному приміщенні на відстані не більше 0,5 м від входу газопроводу», «В опалювальному приміщенні на відстані більше 0,5 м та менше 1,5 м від входу газопроводу», «Зовні приміщення на відстані менше 1 м від виходу газопроводу», «Зовні приміщення на відстані більше 1 м від виходу газопроводу» або подібне, — зверніться до свого облгазу та вимагайте корегування об’єму споживання, а відповідно і у постачальника зменшення плати за газ.

Довідка Finance.ua:

  • Вітренко повідомив, що буде з тарифами на газ для населення після закінчення дії граничної ціни. Після 31 березня ціни на газ для населення не перевищуватимуть 6,99 грн за кубометр, незважаючи на закінчення дії рішення уряду про їх обмеження. Він додав, що у Міненерго є також «напрацювання, як зробити так, щоб усі українські споживачі в цій одній платіжці сплачували фактично однакову суму за розподіл і передачу газу», оскільки люди скаржаться на те, що ціни на газ відрізняються в залежності від області.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас