Українці в рази переплачують за комуналку: як скоротити суми в платіжках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці в рази переплачують за комуналку: як скоротити суми в платіжках

Фондовий ринок
3535
В Україні за опалення доводиться переплачувати в рази через те, що левова частка ресурсів втрачається по дорозі від станції до житлових будинків. Якщо у віддалених районах встановлювати індивідуальні котельні, це дозволить істотно скоротити суми в платіжках.
Про це в коментарі розповіла експерт з питань енергетики і ЖКГ Марія Яковлєва. «На деяких вулицях у Києві, де проходять теплотраси, температура може бути на 10−11 градусів вища, ніж в інших частинах міста. Там завжди зелена трава», — каже Яковлєва.
Щоб виправити ситуацію, експерт пропонує провести зонування районів, розбивши їх на ті, де центральне опалення є ефективним, і на ті, де вигідніше перейти на індивідуальне опалення.
В окремих випадках перехід на індивідуальне опалення може знизити цифри в платіжках в п’ять разів. Приклади таких будинків, каже Яковлєва, вже є в Україні. Так, два ОСББ в Луцьку (10-поверховий будинок) і Рівне (9-поверховий), змогли скористатися програмами Фонду енергоефективності та провести комплексну термомодернізацію в своїх будинках — утеплили стіни, замінили двері і вікна в під’їздах, встановили лічильники, а також побудували індивідуальні котельні з сонячними батареями і тепловими насосами.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас