Суд скасував вимогу ДПС до «Київстара» доплатити податки майже на 100 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд скасував вимогу ДПС до «Київстара» доплатити податки майже на 100 млн грн

Фондовий ринок
227
Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив позов ПрАТ «Київстар» до Офісу великих платників податків ДПС (у справі № 640/22 894/19) та скасував податкове повідомлення-рішення, яким позивачу було збільшено суму грошового зобов’язання з податку на прибуток на 96,15 млн грн.
Згідно з судовими матеріалами, податківці вважають, що «Київстар» провів господарські операції з контрагентами шляхом «формального складання первинної документації, які не супроводжувались дійсним рухом активів у процесі виконання операцій саме з цими контрагентами» (цитата).
Як зазначається, під час податкової перевірки було, зокрема, встановлено, що підприємство «не в повному обсязі відобразило витрати на формування резервів для відшкодування майбутніх витрат, пов’язаних із знижками по послугах роумінгу за 2013 та 2014 роки, внаслідок чого не було збільшено фінансовий результат до оподаткування та занижено оподатковуваний прибуток за 2015 рік на 577,4 млн грн» (цитата).
Крім того, за висновками ДПС, «ПрАТ „Київстар“ в 2015 році безпідставно зменшено фінансовий результат до оподаткування на суму 25% від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток станом на 1 січня 2012 року приєднаного підприємства ПрАТ „Українські радіосистеми“ у розмірі 285,3 млн грн».
При цьому в судових матеріалах згадується, що відповідно до наданих «Київстаром» розшифрувань додатку РІ до податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 2015 рік, підприємство відобразило в т. ч.
— збільшення фінансового результату на суму створених резервів, пов’язаних із нарахованими (отриманими) знижками за послугами роумінгу, у розмірі 252,3 млн грн;
— зменшення фінансового результату на суму фактично наданих знижок за послугами роумінгу (зміна суми компенсації вартості послуг роумінгу, наданих роумінг-партнерами у 2013 — 2014 роках на основі Comfone AG) у розмірі 816,5 млн грн.
При цьому «Київстар» зазначав, що сума, щодо якої податківці дійшли висновку про заниження фінансового результату позивача за 2015 рік (219,9 млн грн)," що є згорнутим показником витрат на формування, використання та коригування резервів, нарахованих щодо знижок за послуги роумінгу, було відображено у поданій декларації за 2015 рік, однак, з технічних причин, її було включено у неналежні рядки додатка РІ до декларації за 2015 рік, що не призвело до заниження показника рядка 03 декларації" (цитата).
«Позивач також зауважив, що у зв`язку із запровадженням, починаючи із звітного періоду 2015 року, нових правил оподаткування прибутку підприємств та нової звітності з податку на прибуток, при заповненні рядків додатка РІ до рядка 03 декларації за 2015 рік позивач відобразив ряд податкових показників в неналежних рядках додатка РІ, а також згорнуто, тобто без відображення всіх сум за відповідними балансуючими рядками 2.1.1 та 2.2.2 додатка РІ до декларації за 2015 рік», — йдеться в судових матеріалах.
Разом з тим, суд погодився з позивачем, що «такі дії в цілому не призвели до заниження фінансового результату (оподатковуваного прибутку) та, відповідно, податкових зобов’язань позивача з податку на прибуток 2015 року» (цитата).
Суд серед іншого врахував висновки експерта «про непідтвердженість висновку контролюючого органу щодо заниження фінансового результату (оподатковуваного прибутку) на 219,9 млн грн щодо різниць, що пов`язані з операціями по формуванню, коригуванню та використанню в 2015 році забезпечень за послугами роумінгу наданими (отриманими) у 2013−2014 роках» (цитата).
Також суд погодився з висновком позивача про те, що включення ПрАТ «Київстар» до плана-графіка документальних перевірок на 2019 рік шляхом коригування такого плана-графіка у лютому 2019 року суперечить нормам Податкового кодексу, закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Порядку формування та затвердження плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів № 524 від 02.06.2015.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас