В Україні поширюють фальшиві гроші, які неможливо розпізнати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні поширюють фальшиві гроші, які неможливо розпізнати

Особисті фінанси
9859
У 2021 році українські банки зафіксували багато якісно підроблених банкнот номіналом 500 грн. Їх фактично неможливо було розпізнати без спеціального обладнання.
Про це в коментарі порталу Обозреватель повідомила виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Загалом «популярні» наразі: 500 гривень зразка 2006 року і 100 гривень зразка 2005 року. Їхня кількість становила близько 65% і 15% від загальної кількості вилучених з обігу підробок відповідно.
«Зазвичай якість підроблених банкнот значно гірша, ніж справжніх, — каже Олена Коробкова. — Але іноді розпізнати фальшивку буває досить складно. Підроблені банкноти зазвичай відрізняються за кольором від оригіналу, там немає водяних знаків, оптико-змінних фарб, захисних стрічок і рельєфних зображень. Також варто звернути увагу на те, що справжня купюра рельєфна. Фарба наноситься на неї опуклим шаром, легко визначається на дотик».
Щоб зменшити ризик отримати фальшивку, Олена Коробкова радить:
  • вивчити розділ сайту НБУ, присвячений готівковим гривням і елементам захисту від підробок;
  • за можливості переходити на безготівковий розрахунок;
  • якщо, незважаючи на всі спроби, виявиться, що десь вам дали фальшивку, негайно звертайтеся в поліцію.
За словами Коробкової, в Україні рівень підробки банкнот національної валюти залишається стабільно низьким. Наприклад, за 2019 на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 2,9 шт. підроблених банкнот, в 2018 році – 2,5 шт. Для порівняння, в країнах Євросоюзу, за даними офіційного сайту Європейського центрального банку, в 2018 році цей показник становив приблизно 27 шт. підроблених банкнот євро.
«Загалом система захисту національної валюти перебуває на високому рівні й цілком відповідає системам захисту провідних валют світу», — підкреслила Олена Коробкова.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас