Енергоатом остаточно відмовився вивозити відпрацьоване ядерне паливо до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергоатом остаточно відмовився вивозити відпрацьоване ядерне паливо до Росії

Фондовий ринок
1447
Енергоатом вирішив остаточно відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з українських АЕС на переробку та тимчасове зберігання до Російської Федерації.
Про це повідомив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка».
«Починаючи з нинішнього року, Енергоатом більше не користуватиметься послугами російських радіохімічних підприємств. Ми вирішили остаточно відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива до Росії. Потреба України у цих послугах нарешті відпала. Це значно зміцнює енергетичну безпеку нашої держави», – зазначив очільник компанії.
Він також повідомив, що вже у липні 2021 року Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) зможе прийняти першу партію ВЯП.
Керівник Енергоатома нагадав, що спорудження всіх будівельних конструкцій та інфраструктури з приймання і зберігання відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС на майданчику ЦСВЯП Енергоатом завершив у грудні 2020 року.
За його словами, наразі тривають пусконалагоджувальні роботи та випробування обладнання і устаткування, поставленого на ЦСВЯП американською компанією Holtec. Експлуатація першого пускового комплексу ЦСВЯП розпочнеться у ІІ кварталі 2021 року – після завершення будівництва 43-кілометрової залізничної колії до сховища, яка з’єднає його із залізничною мережею України, уточнив Петро Котін.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас