Іпотека в Україні має зрости до 2% ВВП — Шевченко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека в Україні має зрости до 2% ВВП — Шевченко

Казна та Політика
397
Голова НБУ Кирило Шевченко під час VII Legal Banking Forum заявив, що обсяг іпотеки до ВВП має зрости втричі.
«У минулому році ми мали суттєвий прогрес у цьому напрямку. За рік іпотека зросла на 11,5%. Проте таке зростання відбувалося з низької бази, адже обсяг іпотеки до ВВП України є вкрай низьким та становить 0,7%. Для порівняння, у Туреччині – це 5% ВВП, у Угорщині – 8%, у Польщі – 20%, а у Чехії – майже 25%. Тобто для нас є чудова можливість розвивати цей напрямок», — сказав він.
Цей показник має зрости втричі.
«Наша найближча ціль — це збільшити іпотеку з поточних 0,7% до 2% ВВП. Основним двигуном зростання іпотеки є кредитування первинного ринку нерухомості, який дає суттєвий вплив на збільшення ВВП країни. Однак сьогодні, на жаль, банки більш охоче кредитують вторинний ринок, зважаючи на ризики первинного ринку», — зазначив Кирило Шевченко.
Голова НБУ нагадав, що нещодавно вони врегулювали певні питання, пов’язані з іпотечним кредитуванням.
«Ми дозволили враховувати доходи членів родини позичальника під час оцінки його фінансового стану. Також ми надали банкам право не здійснювати огляд стану житлової іпотеки фізичної особи за наявності договору обов’язкового страхування такої іпотеки», — сказав він.

Довідка Finance.ua:

  • 27 січня Кабмін підтримав ініціативу Глави держави про доступну іпотеку в межах 7% річних та затвердив Порядок здешевлення для громадян вартості іпотечних кредитів, розроблений Мінфіном.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас