Міжбанк: напруга по долару лише посилиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: напруга по долару лише посилиться

Валюта
4947
Вівторок буде надзвичайно цікавим днем ​​на валютному ринку. Нацбанк вже практично з п’ятниці щодня по три рази за день виходить з інтервенціями з викупу надлишку долара і цим стримує просідання американської валюти на нашому міжбанку. А за минулий тиждень він викупив $ 90 млн, цього тижня тільки за понеділок ще не менше $ 70 млн. І при цьому котирування продовжують знижуватися.
Основна причина просідання курсу долара на українському ринку — сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП і інтерес до нього місцевих і іноземних інвесторів, активні розпродажі валютної виручки експортерами і майбутні вже скоро бюджетні розрахунки клієнтів. У цій ситуації гривня в дефіциті і це грає на користь зміцнення нацвалюти.
Основна інтрига — до яких меж курс знизиться. Точніше, до яких меж на це піде Нацбанк, який регулює цей процес своїми інтервенціями і їх цінниками.
Боротьба курсових інтересів великих місцевих гравців в поєднанні з діями нерезидентів на первинному і вторинному ринках ОВДП і опосередковано їхніми операціями на валютному ринку будуть основними мотиваторами в поведінці курсу протягом сесії вівторка.
Сьогодні Мінфін України планує розміщувати 6 варіантів паперів у гривні на термін від 182 до 2296 днів і доларові облігації на 428 днів. Причому, обмежувати за сумою буде тільки продаж паперів на 182 дні (на 500 млн гривень) і на 357 днів (там сума 1 млрд гривень). Це створить конкуренцію між покупцями цих паперів і Мінфін сподівається за рахунок цього знизити по них прибутковість. Швидше за все так і станеться. По інших випусках Мінфіну це навряд чи вдасться. За нашими прогнозами середньозважена дохідність за розміщеними гривневими облігаціями буде в межах 9,15−12,15% річних в залежності від термінів, за доларовими — не вище 3,8% річних, а загальний обсяг розміщення в гривневому еквіваленті може перебувати в межах від 12,6 до 18,9 млрд гривень.
Такі значні обсяги операцій на фондовому ринку позначаться на валютному ринку і поки працюють на користь зміцнення гривні. Але значне просідання вже почало цікавити ту групу покупців валюти, хто все ще через природну жадібність чекає «дна» по курсу. Як тільки буде найменший розворот котирувань, цей відкладений попит вийде на міжбанк. І це певна загроза для подальшого понижувального тренду по долару, який поки спостерігається на торгах. Це варто врахувати тим компаніям, хто повинен в будь-якому випадку закривати свої валютні контракти і просто мають прийняти рішення, коли це робити.
Поведінка потенційних покупців ОВДП, сам аукціон Мінфіну України, можливі інтервенції НБУ і операції великих гравців — ось ті чинники, які будуть формувати сьогодні «погоду» на міжбанку. За прогнозами Finance.ua, статистика торгів вівторка збільшиться в порівнянні з попередніми днями, але не перевищить $ 215 млн при укладанні до 650 угод.
Котирування міжбанку, за нашими розрахунками 9 лютого будуть у межах: долар — коридор 27,50−27,75 грн, євро — коридор 33,10−33,50 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 27,50−27,90 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній до 12−20 коп., а в касах банків — від 15 до 25 коп.
  • Євро: в банках коридор 32,90−33, 60 грн при спреді до 30 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах більш вузького коридору 33,05−33,40 грн при спреді до 18−25 коп.
Курс долара на Міжбанку — графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США — 27,64 / 27,65
євро — 33,32 / 33,33
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас