Міжбанк: чому інтрига тільки наростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чому інтрига тільки наростає

Валюта
2054
П’ятниця на валютному ринку традиційно знизить статистику торгів за рахунок ефекту закінчення робочого тижня, але пройде при цьому надзвичайно цікаво.
Основна інтрига — чи продовжить Нацбанк виходити з викупом надлишку долара на міжбанку і якою буде подальша поведінка американської валюти і євро на нашому ринку.
Справа в тому, що зміцнення гривні останніх днів, з одного боку, вже змушує нервувати продавців, і вони психологічно готові до подальшого зниження котирувань, хоча і будуть «боротися» за курсом. Серед них присутнє значне експортне лобі, яке вже недвозначно починає шантажувати чиновників зниженням податкових та інших надходжень до бюджету при подальшому зміцненні нацвалюти. Враховуючи проблеми з наповнюваністю бюджету і зростання соціальних виплат з 1 січня — це дуже вагомий аргумент як при спілкуванні великих експортерів з представниками Мінфіну і Кабміну, так і з самим НБУ. І хоча курс у нас ринковий, як стверджують чиновники Нацбанку — вони все ж таки змушені прислухатися до «голосу» найбільших гравців ринку і за сумісництвом — великих платників податків. Крім того, не варто забувати, що при зміцненні гривні почне зростати негативне сальдо торгівлі, оскільки будуть активніше купувати імпортну продукцію. А на тлі опалювального сезону і зростання цін на енергоносії – це суттєві суми.
З іншого боку — вже пожвавилися і потенційні покупці, які до цього вичікували «дна» за курсом. Якщо вони побачать, що НБУ активно знову викуповує долар на торгах — вони сприймуть це як сигнал з майбутнього розвороту курсу, і відкладений попит на валюту поступово вийде на ринок. Це почне підтягувати котирування вгору.
Що стосується євро, то тут все набагато простіше. Український міжбанк по євро — заручник поведінки євровалюти на міжнародних ринках. А там поки що долар активно тіснить євровалюту, і сьогодні на ранок євро так і перебуває нижче позначки в 1,20 долара, хоча ще не так давно майже доходив до 1,22−1,23 долара. Всі рухи котирувань цієї пари будуть негайно відображатися і на курсі євро щодо гривні.
Тому сьогодні правити бал на валютному ринку будуть дві категорії гравців — сам регулятор з його рішеннями про вихід/невихід на міжбанк з інтервенцією і цінником по ній, а також великі експортери — їм треба визначитися, чи готові вони на подальше просідання курсу або почати знімати заявки на продаж і вичікувати.
Так що сьогодні на ринку буде цікаво. За нашими прогнозами, сьогодні статистика торгів не перевищить $ 180 млн при укладенні до 530 угод, а сам валютний ринок знову залишиться заручником курсових завдань великих клієнтів і дій Нацбанку. Крім цього, спекулянти будуть сьогодні дуже активно заробляти на євро. Як за рахунок гри на різниці готівкового і безготівкового курсів, так і за рахунок відгомонів на нашому міжбанку продовження валютних ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках.
Котирування міжбанку, за нашими розрахунками, 5 лютого будуть в межах: долар — коридор 27,70 — 27,95 грн, євро — коридор 33,10−33,45 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,77 / 27,78
Євро — 33,28 / 33,30
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас