В Україні з'явиться Єдиний портал повідомлень про корупцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явиться Єдиний портал повідомлень про корупцію

Казна та Політика
381
В Україні з’явиться Єдиний портал повідомлень про корупцію. Верховна Рада схвалила відповідний законопроект № 3450 у другому читанні.
«За» проголосували 253 нардепи.
Згідно з документом, з порталом зможуть у цілодобовому вільному доступі працювати як викривачі, так і уповноважені суб’єкти щодо запобігання корупції у різних органах.
Слід зазначити, що Національне агентство по запобіганню корупції просило звільнити себе від обов’язку вступати в судові справи на стороні викривача або третьої особи через недостатню кількість працівників для виконання таких функцій у масштабах країни.
У редакції першого читання пропонувалося передати цю функцію системі безоплатної правової допомоги. Однак до другого читання у законі прописали, що НАЗК має залучатися до судового процесу, якщо у ньому бере участь викривач.
Нагороду викривачу мають виплачувати не після рішення суду, а після реального стягнення коштів з корупціонера у дохід держави. Такі зміни передбачені до Кримінального процесуального кодексу.
Підкреслимо, в документі залишилася можливість анонімного повідомлення про факт корупції.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада у листопаді минулого року ухвалила у першому читанні законопроєкт № 3450 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів» щодо посилення конфіденційності викривачів корупції.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас