Zoom і Datadog потрапили в список "компаній-бульбашок" від Goldman Saсhs — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Zoom і Datadog потрапили в список "компаній-бульбашок" від Goldman Saсhs

Фондовий ринок
766
Співвідношення вартості до виручки таких компаній, як Zoom, Datadog і Slack, може значно відрізнятися. А це може нести певні ризики з урахуванням їх значної участі в капіталізації американського ринку.
Про це повідомляє Forbes з посиланням на список з 39 “компаній-бульбашок” від одного з найбільших у світі інвестиційних банків Goldman Ѕасһѕ.
Так, до цього переліку потрапили компанії:
  • з ринковою капіталізацією вище ніж $10 млрд;
  • виручкою за підсумками четвертого кварталу 2020-го вище ніж $50 млн;
  • мультиплікатором EV/sales вище ніж 20 (Enterprise value/Sales – він показує, як продажі в компанії покриває її вартість).
Наприклад, мультиплікатор Zoom становить 56, Datadog – 57, Slack Technologies, яка в 2014 році запустила месенджер для компаній – 29.
Зі свого боку, в банку підкреслили, що не мають сумнівів щоод значного завищення оцінки багатьох компаній. До їх числа можна віднести special purpose acquisition company – SPAC-компанії. Вони створюються для виходу на IPO і надалі “зливаються” з непублічним гравцем, який хоче вийти на біржу.
Тільки з початку 2021-го IPO провели вже 56 таких SPAC-компаній, які залучили $16 млрд, відзначають фахівці Goldman Sachs.
Є й інший шлях – зростання акцій збиткових компаній і малоліквідних паперів вартістю нижче ніж $5. Так звані penny stocks – “сміттєві” акції. Але такі учасники не дуже цікаві інвестбанкірам через їх незначну капіталізацію на ринку.
Одночасно більш ризиковими є швидкозростаючі акції компаній з мультиплікатором EV/sales. Це коли оцінка річної виручки перевищує 20. У 2020-му торгівля такими паперами склала 10% на американському ринку проти 2% – в 2019-му. При цьому ринкова капіталізація цього сегмента становить 9%.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас