Ринок праці залишається слабким - оцінка НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок праці залишається слабким - оцінка НБУ

Особисті фінанси
589
Рівень безробіття знижується, але залишається високим через повернення до пошуку роботи економічно неактивного населення.
Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті НБУ за січень 2021 року.
Пом’якшення карантинних обмежень з травня та сезонне зростання зайнятості (зокрема, в сільському господарстві, туристичній галузі та будівництві) призвели до зниження рівня безробіття у ІІІ кварталі 2020 року до 9.5% (9.9% у ІІ кварталі). Рівень безробіття в сезонно скоригованому вимірі теж скоротився (до 10.1% порівняно з 10.5% у ІІ кварталі), проте залишався високим (максимальним з 2014 року).
Ринок праці залишається слабким - оцінка НБУ
Інфографіка: НБУ
Це свідчить, що, попри швидке відновлення економіки, ринок праці залишається слабким. Кількість зайнятих у ІІІ кварталі 2020 року зросла у сезонно скоригованому вимірі порівняно з ІІ кварталом. Зокрема, відновлення регулярного транспортного сполучення підтримало пошук роботи мешканцями сільської місцевості, що зумовило стримане зростання зайнятості у сільській місцевості, звідки значна кількість людей їздила працювати у міста.
Втім, цього року через кризу, передусім суттєвий спад у секторі послуг та гіршу ситуацію в сільському господарстві та житловому будівництві приріст зайнятих в цілому по економіці виявився недостатнім для компенсації кількості осіб, що повернулися в робочу силу.
Ринок праці залишається слабким - оцінка НБУ
Як наслідок, кількість безробітних й надалі зростала в річному вимірі, а рівень безробіття залишався високим. Зокрема підвищився рівень безробіття молоді (15−24 роки), що частково пов’язане із закінченням освіти і виходом випускників на ринок робочої сили. Вірогідно, менша частка випускників працевлаштувалася цього року, ніж у попередні роки, через зменшення кількості вакансій унаслідок кризи.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас