Які галузі завершили 2020 рік «у плюсі» - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які галузі завершили 2020 рік «у плюсі» - дослідження

Фондовий ринок
602
Сфери торгівлі, будівництва та телекомунікацій отримали прибуток у 2020 році і утримали валовий внутрішній продукт України від більшого падіння.
Про це йдеться в прес-релізі Української торгової гільдії.
«Внутрішня торгівля істотно втримала вітчизняну економіку від стрімкого падіння протягом кризового 2020 року. ВВП України впав би за поточний рік не на 4−5%, як зараз прогнозують економісти, а значно нижче», — заявив керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник.
За підсумками січня-вересня ця галузь одноосібно, всупереч кризі в економіці, сформувала на 22 млрд грн більше валового продукту, ніж за аналогічний попередній період (в порівнянних цінах, за даними Держстату).
Торговельний оборот в деяких роздрібних мережах, розповідають топ-менеджери, зріс за цей рік на 15−20%.
Вартість товарів і послуг, вироблених в галузях будівництва, телекомунікацій та секторі управління і оборони, зросла за три квартали 2020 року на 14 млрд грн в порівнянні з січнем-вереснем 2019 року.
Зазначимо, що ВВП України за три квартали 2020 року знизився на 107 млрд грн проти відповідного показника минулого року в порівнянних цінах.
Олійник повідомив, що серед тих галузей, які пригальмували під час кризи, в другому півріччі почала виділятися ще одна група потенційних лідерів.
«Останнім часом непогану квартальну динаміку демонструють нерухомість, електроенергетика і видобувна промисловість. Перша, за підсумками липня-вересня, зросла на 4%, а дві інші вже практично вийшли на минулорічні показники», — заявив експерт.
Найбільший внесок за розмірами в виробництво національного продукту сформували аграрії з переробниками — понад 23% ВВП країни.
За структурою зайнятості населення за видами економічної діяльності до топ-5 галузей входять:
  • торгівля,
  • сільське господарство,
  • промисловість,
  • освіта,
  • логістика.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас