Міжбанк: чому можливі стрибки курсу в середу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чому можливі стрибки курсу в середу

Валюта
732
На валютному ринку в середу буде цікаво. З одного боку, спрацює фактор розрахунків клієнтів за вчорашнім аукціоном Мінфіну України з розміщення ОВДП (чиновники продали паперів на 12,3 млрд гривень, у тому числі 7-ми річних на 1,15 млрд гривень). Це завжди страхує гривню на міжбанку, оскільки частина покупців продає валюту, щоб розрахуватися за облігації.
З іншого боку, не варто забувати, що сьогодні пройде і погашення попередніх випусків ОВДП на 11,9 млрд гривень та виплата відсотків за багатьма раніше розміщеними паперами. Частина цих ресурсних потоків (якщо це один і той самий покупець нових паперів і одержувач доходів від старих) – замкнуться самі на собі і не вплинуть на поведінку валютного і ресурсного ринків, а частина (за тими клієнтами, хто або тільки отримує кошти від погашення або, навпаки, тільки оплачує свої вчорашні покупки) – вже істотно впливатимуть на обсяг ресурсів в банківській системі і поведінку курсу на міжбанку протягом дня. Так що нудьгувати сьогодні ні скарбникам банків, ні дилерам, ні самим клієнтам точно не доведеться.
Додатково на настрої і поведінку міжбанку найближчим часом впливатимуть:
1. Розрахунки компаній, що запізнилися зі сплатою податків. Щоб не збільшувати розміри штрафів, вони будуть по максимуму гасити свої борги перед бюджетом і продавати валютну виручку.
2. Майбутні рішення Правління НБУ щодо монетарної політики. Від того, яке рішення щодо облікової ставки цього разу ухвалять чиновники з цього питання, залежатиме подальша поведінка ресурсного та фондового ринків України, а також опосередковано і валютного. Ми прогнозуємо збереження облікової ставки на тому ж рівні в 6% річних, оскільки після підвищення мінімальної зарплати, зростання світових цін на енергоносії і підвищення соцстандартів ризик зростання інфляції великий, і знижувати зараз ставку – це значить, скоро її знову підвищувати. А це буде негативно впливати на настрої фінансових ринків країни.
3. Майбутні рішення ЄЦБ щодо процентних ставок, що призведе до валютних ралі по парі євро/долар і істотно вплине на курс євро щодо гривні.
За розрахунками Finance.ua, обсяг операцій на валютних торгах 20 січня складе до $210 млн при здійсненні до 680 угод.
Як і попереджав Finance.ua у всі попередні дні цього тижня, на глобальне зміцнення гривні ми б не розраховували. Причина все та сама – навіть при зростанні пропозиції валюти на міжбанку (у що не надто віриться) основну частину надлишку долара викупить Нацбанк в резерви, що і утримає його курс вище ніж 28 гривень.
Котирування міжбанку, за нашим прогнозом, 20 січня будуть в межах: долар — коридор 28,05 — 28,28 грн, євро — коридор 33,95 — 34,40 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 28,00 – 28,35 грн при спреді в більшості обмінників фінкомпаній від 15 до 25 коп, а в касах банків — до 30 коп.
  • Євро: у банках коридор 33,70 – 34,40 грн при спреді до 25 – 35 коп, а в обмінках фінкомпаній — в межах більш вузького коридору 33,90 — 34,25 грн при спреді до 25 коп.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,14 / 28,16
Євро – 34,11 / 34,14
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас