Нові еконорматіви можуть призвести до падіння ВВП на 13%, а держбюджет втратить 70 млрд, — ЕВА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові еконорматіви можуть призвести до падіння ВВП на 13%, а держбюджет втратить 70 млрд, — ЕВА

Казна та Політика
713
Скорочення нормативів викидів, заплановане на 2021 рік, може призвести до значних економічних втрат підприємств гірничо-металургійного комплексу.
Про це йдеться в заяві Європейської бізнес асоціації.
За прогнозами ЕВА, держбюджет може втратити 70 мільярдів гривень надходжень, а країна — 600 тисяч робочих місць. Тому ЕВА підтримує ініціативу Мінекології щодо відстрочення застосування нових нормативів для коксових печей і агломашин до 1 січня 2024 року.
Як відомо, з метою регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, в Україні було розроблено низку технологічних нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин. Ці нормативи для коксових печей і агломашин 1 січня 2021 року був оновлено. І, в залежності від речовини, типу установки і процесу, вони передбачають зниження викидів приблизно на 17−94%.
«Однак, в умовах поточної економічної ситуації, обтяженої численними локдаунами через пандемію коронавірусу, впровадження екологічних проектів на підприємствах в пропоновані законодавством терміни неможливо. За даними Держстату, в 2012—2015 роках обсяг виробництва металургійної продукції скоротився більш ніж на третину і продовжує зберігати негативну тенденцію. В той час як екомодернізація передбачає розробку довгострокових інвестиційних планів», — зазначає координатор Комітету екології та сталого розвитку ЕВА Ольга Бойко.
Якщо нові нормативи не будуть відтерміновані, це призведе до зупинки окремих виробничих процесів виробництва коксу і залізорудного агломерату. Відповідно, ці ресурси доведеться імпортувати, що в підсумку може негативно позначитися на конкурентоспроможності українських підприємств і стані платіжного балансу України, прогнозують в ЕВА.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас