Польський суд продовжив арешт ексглаві Укравтодору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польський суд продовжив арешт ексглаві Укравтодору

Фондовий ринок
276
Окружний суд у Варшаві задовольнив клопотання прокурора і продовжив тимчасовий арешт ексочільникові Укравтодору, колишньому міністрові транспорту Польщі (у 2011-2013 роках) Славоміру Новаку ще на три місяці.
Про це повідомляє Польське радіо.
“В обґрунтуванні суддя вказала, що докази, представлені в заяві прокурора, вказують на високу ймовірність вчинення підозрюваним усіх дій, яких стосується обвинувачення. Суд також розділив нашу думку щодо ймовірного шахрайства, а також стосовно загрози суворого покарання позбавленням волі”, – заявив прокурор Ян Дрелєвський.
Славомір Новак залишиться під вартою до 16 квітня. У результаті польсько-українського розслідування, його заарештували в липні 2020 року за звинуваченнями у корупції та відмиванні грошей.
Минулого тижня прокуратура продовжила звинувачення проти Славоміра Новака. Вони стосуються діянь корупційного характеру, вчинених спільно та в порозумінні із підозрюваними, яких затримало Центральне розслідувальне бюро.
Нагадаємо, 21 липня Центральне антикорупційне бюро Польщі (ЦАБ) за дорученням Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) України повідомили Новаку про підозру в одержанні неправомірної вигоди. 22 липня 2020 року польський суд взяв під варту на три місяці Новака і двох його спільників. Окрім нього, затримано колишнього командира військової частини 2305 “ГРІМ” Даріуша Завадку (Dariusz Zawadka) і підприємця з Гданська.
За інформацією правоохоронців, Новак реєстрував підприємства у Польщі на імена довірених осіб і поповнював їхній статутний капітал коштами учасників тендерів “Укравтодору”. НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) та Окружною прокуратурою здійснили санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі в рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.
4 січня прокурори Офісу генпрокурора України скерували до компетентного органу Польщі письмове повідомлення про підозру для вручення Новаку. За даними слідства, той у 2017-19 роках навмисне не виконував рішення місцевого суду та Верховного Суду України про поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг в одній з областей України, активно перешкоджаючи їх виконанню.
Кабінет Міністрів України призначив Новака в. о. голови “Укравтодору” 19 жовтня 2016 року. До цього він був депутатом польського сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 роках обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі. У вересні 2019-го Кабмін України звільнив Новака з посади.
За матеріалами:
Європейська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас